King Crimson – „Night watch“ / YouTube facelifting!

embrio velikog albuma!

Kad je “Larks’ Tongues in Aspic“ izašao, naišao je na nepodijeljene simpatije kritike i auditorija. Logično se nametnula turneja koja bi prenijela publici ono što se događalo u studiju i izlazilo iz zvučnika preko gramofonske igle.

Već su prvi koncert dokazali da magija u studiju nije bila slučajna, ni pitanje trenutka, već permanentno stanje koje se prelilo i na pozornicu.

Stoga nije ni čudo da je već nakon desetak koncerata King Crimson počeo improvizirati na pozornici, ispočetka na postojećim kompozicijama, da bi potom jamovi krenuli od nule. Drugim riječima, muzika koja je dolazila s pozornice je dijelom bila potpuno nova i polako je postajala embrio novih kompozicija. Bio je to de facto početak rada na novom albumu „Starless and Bible Black“ koji je nastajao na pozornici, od embrija do skoro finalne verzije. Stoga ulazak u studio i nije bio prezahtjevan, King Crimson je snimio novo remek djelo.

Sve do 1997 godine javnost nije znala da su magični trenuci s turneje po izlasku albuma „”Larks’ Tongues in Aspic“, zabilježeni na traci. Tako da tek te godine izlazi dupli album „Night watch“, koji u sebi nosi ne samo razvijene kompozicije s netom izdanog albuma, već i embrio novog koji se još nije ni počeo snimati.

Ako se na ovo dodaju nove verzije klasika iz opusa grupe, dobivamo album koji svojim postojanjem ne da samo dokumentira trenutak u postojanju grupe, već predstavlja van vremenski „komad muzike“ u kojem se uživa i pola stoljeća od nastanka.


King Crimson – „Night watch“ / (Live At The Concertgebouw, Amsterdam, November 23rd 1973)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh