Jimmy Page i njegova gitara!

Kad o gitarama …

Kad je davne 1966. godine Jeff Beck poklonio neugledni 1958. Blond Fender Telecaster Jimmy Pageu, nitko od aktera ove priče nije sanjao da će pola stoljeća nakon toga ta ista gitara postati relikvija i da će se po njoj raditi ekskluzivna linija Fendera.

No, kao i mnoge priče iz života i ova ima svoj nevjerojatni tok, u kojeg je na trenutke teško povjerovati.

Dakle, sve počinje u trenutku kad Jimmy Page poziva Jeff Becka u Yardbirdse, a ovaj mu u znak zahvalnosti poklanja gitaru. Bio je to serijski Telecaster i Jimmy, kao i mnogi suvremenici, nije gitaru uzeo zdravo za gotovo, počeo je prilagođavati, ukrašavati, te je na kraju dobio ne samo zvuk već i izgled kojeg je želio.
Dao joj je ime „Dragon“.


The Yardbirds – “Dazed and Confused”

Gitara je postala njegov vjerni pratilac za ostatak života grupe Yardbirds, ali i postala oslonac u počecima Led Zeppelina. Telecaster je odradio lavovski dio posla i bio osnovni instrument Jimmyju sve do snimanja drugog albuma grupe, kad povremeno prelazi na Gibsonove gitare.

Kako je Led Zeppelin uzletio u orbitu, broj gitara u kolekciji se gomilao, prekrojeni poklon Jeff Becka je potonuo u zaborav. I još više od toga, zameo mu se trag.
Jimmy Page je u nekoliko navrata pokušao ući u trag toj gitari, ali svaki put bi zaključio “istragu” s negativnim rezultatom, sve do nedavno! Prije nekih godinu dana mu se javio poznanik iz mladih dana, koji mu je povremeno popravljao gitare. Jimmy mu je prije mnogo, mnogo godina ostavio Dragona, ofucanu i skoro neupotrebljivu gitaru, da s njom radi što god ga je volja.


Led Zeppelin – “Dazed and Confused”

Jimmy je dakako odmah djelovao, vratio je gitaru i kontaktirao Fendera kako bi ih angažirao u kompletnoj obnovi gitare. Tad se rodila ideja ne samo o obnovi, već i proizvodnji ekskluzivne linije gitara koje bi za osnovu imale baš taj legendarni Telecaster.

Krajem prošle godine svi su dogovori ušli u finalnu fazu, originalna gitara je obnovljena onako kako ju je Jimmy „sredio“ i proizvodnja replika je počela.

Sredinom Ožujka na tržište će biti lansirana replika originalne 1958. Blond Fender Telecaster, dakako, u Pageovom aranžmanu i s imenom Dragon, kojeg je dobila nakon Pageove preinake prije pola stoljeća.

Fender je ovih dana kompletirao limitirani set gitara koji će se distribuirati u njihovim dućanima po paprenoj cijeni ( $50,000)

Tko voli …!


Jimmy Page i njegova gitara!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh