Focus – “Hocus Pocus”

Srpanj – 1971.

Grupa Focus je na strmoj uzlaznoj kreativnoj putanji. Prvim albumom ili bolje rečeno, instrumentalima na njemu, su se vinuli u neslućene visine, te se ne bez razloga, s nestrpljenjem očekivao naseljenik.

Tog dana u Srpnju 1971. godine izlazi pilot singlica „Hocus Pocus“ koja na najbolji mogući način nastavlja niz instrumentala započet na prethodniku, ali i nosi naznaku novog albuma, „Moving Waves“.
A on je bio, … , povijest ga je najbolje pokazala kao jedan od ….

„Hocus Pocus“ je nastao u kolaboraciji Thijs van Leera i   Jan Akkermana, dok je za producentskim pultom sjedio Mike Vernon.

No, sudbina mu i nije baš bila naklonjena. Iz nekog, nedokučivog razloga, kompozicija, odnosno singlica po izlasku ne pobuđuje neko zanimanje. (za razliku od nadolazećeg albuma). Na top listu se penje samo u na domaćoj, Nizozemskoj listi. Ostale nije omirisao??

Pa i kad je album izašao, „Hocus Pocus“ nije nešto bio zamijećen. Ostao je u sjeni monstruozne, dvadesetominutne “Eruption”, koja je zauzela cijelu „b“ stranu vinila.


Focus – “Hocus Pocus”

Singlica se penje na UK top listu tek dvije godine nakon izlaska i to na #20. mjesto, poglavito zahvaljujući velikoj turneji Focusa po klubovima diljem UK, da bi isto tako, tijekom američke turneje došla na Billboard i kanadsku top listu.

Pomalo čudno za jednu takvu kompoziciju, ali, ….

No, bizarnosti na tom polju ne prestaju s prošlim stoljećem. 2010. godine NIKE je uzima kao predložak za svoju reklamu, što je po prikazivanju clipa na svjetskom nogometnom prvenstvu dovodi na UK i nizozemsku top lsit.

„Hocus Pocus“ je instrumental, u kojem je vokal samo instrument i to u obliku jodlanja Thijs Van Lera, a Akkerman potpisuje po običaju, prekrasnu gitarsku dionicu.

Ukratko, kompozicija i pored hitoidnosti i dakako, ciljanja na top liste, nosi u sebi sve ono po čemu je Focus postao i ostao poznat.
Nije ni čudno da je „Hocus Pocus“ posala „signature song“ benda.


Focus – “Hocus Pocus” / The Midnight Special

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh