Eric Wrixon
1947. – 2015.

Srpanj – 2015.

Preminuo je Eric Wrixon!

Širem auditoriju nepoznati muzičar, no, poznavateljima muzike znan kao jedan od osnivača grupa Them i Thin Lizzy. Drugim riječima, Eric je bio suosnivač dvije najveće grupe koje su šezdesetih i sedamdesetih došle iz Irske.

Preminuo je u svom domu u Italiji u dobi od 68 godina. Uzrok smrti nije objavljen.

Svoju plodnu karijeru je počeo u irskoj lokalnoj grupi the Gamblers. U biti grupa je bila embrio grupe Them, jer, nedugo nakon Ericovog dolaska, grupi se pridružuje Van Morrison. Nastupali su na lokalnim pozornicama, ili bolje rečeno pubovima. Vrhunac karijere sastava je bio nastup u lokalnom Maritime Hotelu.

No, grupa je krenula i ništa je više nije moglo zaustaviti. Prema provjerenim informacijama, Eric je bio taj koji je grupi donio novo ime, Them. Ime koje će proslaviti Sjevernu Irsku i smjestiti Belfast na rock kartu Europe.

Ime je Eric odabrao prema sci-fi filmu “Them”, snimljenom 1954. godine.

Nažalost, Eric je bio maloljetan u to vrijeme, te mu je bio potreban potpis roditelja na ugovor, kako bi s grupom ušao u studio na snimanje prvog albuma. Roditelji su odbili potpisati ugovor, te je Eric bio zamijenjen Pat McAuleyem. Na kratko će se vratiti grupi 1965. godine.

Nakon te nemile epizode, pridružuje se nebrojenim grupama u Engleskoj, Irskoj pa i u Njemačkoj.

1969. godine sreće starog pajdaša iz grupe Them, Eric Bella, i u oblaku alkoholnih para pada odluka o osnivanju novog sastava. Daju mu ime Orphanage. Prilikom jednog nastupa, susreću Phil Lynotta i Brian Downeya, i Thin Lizzy je rođena.

Ni tu se Eric nije zadržao. Napušta grupu prije snimanja prvog singla i vraća se u Njemačku. Tu nastupa s nebrojeno sastava po klubovima i manjim scenama.

Po povratku u Irsku, 1979. godine, zajedno s dva originalna člana grupe Them, snima album “Shut Your Mouth”.

I naposljetku, 1993. godine, oformljava “Them – The Belfast Blues Band”, s kojim nastupa do svoje smrti.

R.I.P.!

na vrh