Elton John – “Leather Jackets”

Listopad – 1986.

Elton John snima dvadeseti album, “Leather Jackets”.

Kao i kod mnogih muzičara iz stare garde, osamdesete su bile vrijeme teškog preživljavanja na staroj slavi koja je tamnila velikom brzinom. Tome je pridonijelo novo vrijeme, ali još više nemušti uradci proslavljenih aktera. Dakako, čast iznimkama, koje ovdje neću spominjati.

U toj armiji bezidejnih i starom slavom ovjenčanih je bio i Elton John. Nakon meteorskog uspona u sedamdesetima i zasluženog sjedenja u prvom razredu Otočkog rocka, Elton John tone u ispraznu samodopadnost i u toj fazi izdaje album “Leather Jackets”.

Album je sniman u Sol Studiju u Engleskoj i Wisseloord Studiju u Holandiji. Bio je to prvi album, još od davnog “Tumbleweed Connection” iz 1970. godine, koji nije imao singlicu na Top 40.

Poražavajuće po njega je još i to, da “Tumbleweed Connection” i nije imao singlicu skinutu s njega, tako da u biti ispada da je “Leather Jackets” jedini album u dotadašnjoj karijeri Eltona Johna koji nije imao singlicu na top listi. I sam album je postao najlošije plasirani album u cijeloj karijeri ovog umjetnika i “Sir“-a.

Vrijeme katkad ispravlja nanesene nepravde, no, u ovom slučaju je samo potvrdilo prvobitne ocjene. Jer, 2001. godine, pjesma “Heartache All Over the World”, je proglašena za najgoru pjesmu koju je Elton John ikada napisao.


Elton John – “Heartache All Over the World”

Druga pjesma koja je skinuta sa albuma, “Slow Rivers”, na kojoj se našao i Cliff Richard, nije omirisala ni jednu top listu. Pa ni cijela armija poznatih imena koja su surađivala na albumu nije pomogla da se ova katastrofa nazove dobrim albumom. Pored spomenutog Cliff Richarda, od zvijezda, tu su se našli Roger Taylor i John Deacon, Cher, Gary Osborne, … .

Nakon ovog albuma Elton John ulazi u svojevrsnu hibernaciju, s povremenim izletima koji su uključili i simfonijske obrade spomenutih pjesama.

Sa sljedećim albumom “Reg Strikes Back” polako vraća stare pozicije, iako u biti, nikad neće doseći visine koje je dostigao u sedamdesetima. Govorim o muzici, jer u medijima, je bez prestanka prisutan zbog svoje seksualne orijentacije.

I za kraj, jedna pomalo bizarna.

Naime, Berne Taupin, Eltonov pisac tekstova, s kojim je surađivao na skoro svim albumima, je pak jednom izjavio, da mu “Leather Jackets” nije najlošiji album napravljen sa Elton Johnom, već “The Big Picture”, izdan deceniju nakon “Leather Jackets”!


Elton John – “Hoop Of Fire”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh