“The Dark Side of the Moon” & 402 tjedna!

Veljača – 1981.

Dogodilo se nemoguće!
Dogodilo se ono što nitko ni u snu nije očekivao. Jedan progresivni album, zasjeda na prva mjesta top lista označavajući eru vladavine progresivne muzike i njen kreativni vrh.

Te Veljače, 1981. godine, “The Dark Side of the Moon” bilježi svoj 402-gi tjedan na top listama i time postaje najprodavaniji album u povijesti moderne muzike.

disc-sixTrijumf koji je lansirao grupu Pink Floyd u nebesa!

Bez ikakvog kompromisa i podilaženja ukusu masa i zahtjeva diskografske kuće, Pink Floydprisiljava” masu da prihvate njihov izričaj i štoviše, da kupuju njihove ploče.
A prodaja je bila monstruozna.

No, život ovog albuma nije stao u ovom mjesecu te davne godine. Album je i dalje nastavio svoj život na listama, ne obazirući se puno na prošlost, ni na desetljeća koja su tutnjala i sa sobom nosila prazninu kreativnog.

Album je do 2005-te godine proveo 741 tjedan na Billboardovoj  glavnoj top listi. Ako znate matematiku, i ako ste bar za nijansu pismeniji od naših političara, onda lako možete zaključiti da taj 741 tjedan čini ni manje ni više nego, četrnaest godina.

Četrnaest godina ni jedan album u povijesti, ne samo moderne, već i muzike uopće, nije proveo na top listama uopće.

I što je još impresivnije, priča ni tu ne staje, daleko od toga. Nakon što je ispao s glavne Billboardove top liste, album se nastanjuje na pod-listu,  Top Pop Catalog Chart, gdje neprekidno provodi sljedećih 759 tjedana, što u konačnici do Svibnja 2006, daje nevjerojatnih 1,500 tjedana na samo ove dvije top liste ili preračunato u godinama, „The Dark Side of the Moon“ je u Americi na Billboardovim listama proveo 29 godina!

Ovo jednostavno nema tko ugroziti dok je civilizacije kakvu danas poznajemo!

U biti, žilavost ovog albuma debelo podcrtava jedna ne baš poznata činjenica. Naime, album je na prvom mjestu Billboarda proveo samo jedan tjedan, da bi nakon toga bio na njoj još četrnaest godina!!

Pink Floyd su nakon ovog albuma snimili još jedan veliki album, možda čak i veći od “The Dark Side of the Moon”, ali to nije priča za ovaj mali izlet u prošlost, pa i pogled u budućnost.


Pink Floyd – “Speak To Me-Breathe” / “Any Colour You Like”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh