Chicago – “Chicago III”

Siječanj – 1971.

Nakon eksplozivnog prvijenca i čudesnog nasljednika, Chicago lansira treći studijski album jednostavno nazvan “Chicago III“.

Dok je na prethodniku koketirao s klasikom, sklapajući trojni pakt s jazz rockom, dotle na ovom albumu grupa iskoračuje korak dalje. Izričaj obogaćuju s folkom, pa i s countryjem i funkom u naznakama. No, i to je samo dio, jer slobodna improvizacija zauzima značajno mjesto.
Rezultat?

Album po samom izlasku dolazi na Billboard i to na #2. mjesto, postajući zlatan unutar mjesec dana od izlaska. Dakako, ni ostale top liste nisu ostale imune na ovaj iznimni album, te bi nas daleko odvelo samo taksativno nabrajanje. Samo napomena da je u UK, koji je inače bio nesklon grupama jazz rock provenijencije tog doba, album se penje na #9. mjesto nacionalne liste albuma, što je predstavljalo ugodno iznenađenje.

Samo nastajanje albuma kao i trenutka u kojem se radio, nije obećavalo ništa dobroga. Naime, grupa je bila na iscrpljujućoj turneji u povodu izlaska drugog albuma („Chicago III je treći dupli album u manje od dvije godine!), i na ulasku u studio su bili doslovno iscijeđeni. Iako je kostur kompozicija nastajao na putu za dugotrajnih vožnji od grada do grada, trebalo je sve skupa uobličiti u smislenu cjelinu i zapakirati u prihvatljivu ambalažu.


Chicago – “Happy Cause I’m Going Home”

Najpozitivnija činjenica po ulasku u studio, a možda je i prevagnula, za mix pultom je sjedio stalni producent James William Guercio, koji je bio s grupom od samih početaka, znao je kako dišu.

U studiju je uspio kanalizirati sirove ideje, privoljeti članove da sjednu za „zajednički stol“ i povežu ih u smislene cjeline.
Samo snimanje je proteklo u pozitivnom ozračju, što se i te kako reflektiralo na sam album.

Dakako, nakon lansiranja albuma Chicago ponovo kreće na turneju i tom prilikom, kao prvi rock band u povijesti, održava koncert u bastionu klasične muzike, Carnegie Hallu, kad ujedno i snimaju nasljednika albuma „Chicago III“. Album  „Chicago at Carnegie Hall“ će biti četvrto izdanje grupe i ujedno kruna svega što je do tada napravila. Bit će to ujedno i kraj prve faze života grupe Chicago. Nakon njega grupa se okreće prema main streamu, postajući stadionska AOR atrakcija. No, to je jedna druga priča, veselija ili tužnija, ovisi o percepciji koju bend uživa kod pojedinca.


Chicago – “Chicago III” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh