Burt Bacharach
1928. – 2023.

Veljača – 2023.

Teško se nekome u današnje vrijeme obratiti s informacijom da je preminuo Burt Bacharach i očekivati odgovarajuću reakciju. U skoro svim slučajevima u očima se očitava nevjerica i pitanje, a tko je taj?

Teško je pak na drugu stranu bilo kome i zamjeriti na tom odgovoru jer Burt je bio „skrivena ikona“ pop i tin pan (revijalne) glazbe prošlog stoljeća. U tom kontekstu mu nije bilo ravna, a njegove su kompozicije dominirale ne samo top listama singlica već i top listama filmova. Njegova je muzika „ukrašavala“ mnogobrojne filmove, a toliko je bila dobra da se s nekim od najvećih i poistovjetila.

Stoga, kad spomenemo da je Burt bio autor evergrina , “Raindrops Keep Fallin’ on My Head”, u izvedbi Franklin BJ Thomasa, a u nebo je digao film „Butch Cassidy and the Sundance Kid“, nadalje, “I Say A Little Prayer”, koji je Arethu Franklin  i Dionne Warwick doveo na vrhove top lista (odvojeno, u dvije verzije!), te “I Just Don’t Know What to Do With Myself”, koji je proslavio Dusty Springfield i naposljetku, “What’s New, Pussycat?”, koji je vječnog mladića Toma Jonesa digao iz mrtvih.

Još je tu nebrojeno filmova s temama u njegovoj kreaciji, uglavnom, bilo gdje da se nekada spomenulo ime Burt Bacharach, izazivalo je strahopoštovanje.

Dakako, ni priznanja ga nisu zaobilazila, povijest je zabilježila sedamdeset i tri (73) hita na Billboardu u USA, i pri tom govorimo samo o onima koji su se popeli iznad 40-og mjesta. (Top 40). Ni u UK nije bio lošije pozicioniran, nacionalna top lista ga je vidjela ukupno pedeset i dva (52) puta.

Stoga, ma koliko znali za njega ili ne, teško da ste u životu mogli „promašiti“ bar nekoliko njegovih hitova i ne znajući da na svijetu postoji jedan Bach Bacharach.
U stvari postojao je!

R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh