Brian Epstein potpisuje ugovor s the Beatlesima

Siječanj – 1962.

Kad je jednog jutra jedna djevojčica ušla u malu prodavaonicu ploča, nije ni bila svjesna da je svojim korakom u taj prostor pokrenula jednu od najvećih priča u povijesti ljudskog roda, dakako, govorimo o umjetnosti.

Ona je naime ušla i počela prebirati po izloženim vinilima, i naposljetku upitala prodavača da li imaju nešto od Beatlesa. Prodavač se začudio upitu, jer pored uvjerenja da zna mnogo o modernoj muzici, nikada nije čuo za tu grupu, a kamoli da je imao neki njihov nosač zvuka.

Prodavać (i vlasnik prodavaonice) se zvao Brian Epstein.
Malo se zainteresirao i utvrdio da postoji grupa koja se naziva The Beatles i da sviraju u obližnjem klubu the Cavern svaki dan, katkad čak i po tri puta dnevno.

Otišao je do kluba i iz prve se zaljubio u bend (doduše u Lennona, ali to je neka druga priča).

Pristupa grupi i nudi im da ih vodi, jer je u njima vidio nešto, nešto što bi moglo izrasti u nešto ….
Nakon kratkog dogovora, grupa pristaje i tog Siječnja 1962. godine the Beatles potpisuju prvi ugovor s Brian Epsteinom (drugi, korigirani, će uslijediti nekih osam mjeseci kasnije).

Interesantno je za napomenuti da su Paul McCartney, George Harrison i Pete Best morali dobiti dozvolu roditelja za potpisivanje ugovora, jer su bili daleko od punoljetnosti!

Ovim su se ugovorom George Harrison, John Lennon, Paul McCartney i Pete Best (Ringo Starr još nije bio član grupe!), obavezali da će Brianu u zamjenu za vođenje grupe davati 10 do 15 % ukupne zarade, da bi korigiranim ugovorim taj postotak došao i do 25 % od ukupne zarade.

Kako su the Beatles u tom trenutku bili sljedbenici filozofije „buntovnik bez razloga“, što drugim riječima znači, razuzdani, neotesani i sve ono marketinški loše, po Brianovom mišljenju, odah je napravio nekoliko poteza.
Prvi je bio da četiri balavca upozna s pojmom, sapun, (the Rolling Stones su naslijedili taj prastari običaj nepoznavanja osnova higijene i dugo vremena eksploatirali nedostatak tog segmenta ljudskog bivstvovanja!)
Jednom čisti i namirisani, ošišao ih je da izgledaju kao “mamini sinovi“ i obukao ih u klasična odjela s kravatama.
Uglavnom, napravio je od njih mladiće koje je „svaka majka željela za zeta“.

Dakako, paralelno s kreiranjem imagea tekao je proces sazrijevanja ideje o tome da the Beatles budu veći i od Elvisa.

I da, uspio je!

na vrh