Bob Burns
1950. – 2015.

Travanj – 2015.

Bob Burns, suosnivač južnjačke grupe Lynyrd Skynyrd, pogiba u prometnoj nesreći. Bio je star 64 godine.

Prema službenom zapisniku, Burns je vozio preko dozvoljene brzine, bez vezanog pojasa i u pri ulasku u okuku izletio s ceste te pri tom udario u drvo. Prva pomoć koja je odmah stigla, mogla je samo utvrditi vrijeme smrti.

Sredinom šezdesetih, Burns je pomogao da se osnuje grupa Lynyrd Skynyrd. Interesantno je, da je on bio taj koji je doveo Ronnie Van Zanta i Allen Collinsa, kasnije simbole ovog benda. Prvo postaju Noble Five, da bi kasnije uzeli ime koje ih je proslavilo.

No, Burns privremeno odlazi iz benda, jer su mu se roditelji odselili u Orlando. Ubrzo se vraća, upoznaje grupu s Al Cooperom, koji im pomaže pri potpisivanju ugovora za prvi album. Pa čak i producira debut. (“Pronounced ‘Leh-’nerd ‘Skin-’nerd”). Na albumu su se našli standardi grupe, “Tuesday’s Gone”, “Gimme Three Steps” i legendarna “Free Bird”. Kompozicija “Mississippi Kid”, s tog albuma je bila Burnsovo djelo.

Nakon europske turneje, njegovo mentalno stanje se pogoršava, te napušta grupu i odlazi na liječenje gdje mu postavljanju dijagnozu bipolarnog poremećaja. U grupi biva zamijenjen s Artemis Pyleom. Bilo je to uoči uvježbavanja materijala za treći album grupe, “Nuthin’ Fancy”.

Još se jednom pridružio matičnoj grupi, samo za jedan nastup, prilikom primanja u “Rock and Roll Hall of Fame”, 2006. godine.

What else, than – R.I.P.!

na vrh