Billboard & “Hit parade”

Siječanj – 1936.

Kad je američki magazin Billboard 04. Siječnja 1936. godine objavio prvu top listu u povijesti, nazvavši je “Hit parade“, teško da je itko u tim trenucima mogao sagledati dalekosežnost tog poteza, kako u statusu umjetnika, ali i cjelokupne muzičke industrije koja je po lansiranju liste bila u povojima.

Na netu vlada pomutnja u pogledu datuma, jer neki izvori referiraju 1935. a ne 1936. kao startnu godinu. Točka konfuzije je u godini kad se ta lista po prvi put upotrijebila, a to je bilo u radio emisiji Your Hit Parade, koja se počela emitirati 1935. godine i tek nakon godine svog postojanja usvojila Billboardovu novo publiciranu top listu.

Zahvaljujući toj radio emisiji Billboard stječe prva priznanja. Emisija se emitira do 1953. godine, a na televiziji se emitira od 1950. do 1959. godine.

Od 27. Srpnja 1940. godine Billboard uvodi top listu singlica, koje su u to vrijeme dominirajući nosač zvuka.

Ono što karakterizira Billboard jest pouzdanosti i nepristranost u pristupu, a to je postigao formulom koja je egzistirala dugi niz godina. Ukratko, analizom ukupne prodaje, emitiranja na radio stanicama diljem Amerike, kako lokalnih stanica, tako i nacionalnih i naposljetku, broj reprodukcija na, u to vrijeme popularnim, juke boxovima.

Kako su dolazili do ovih podataka, malo je diskutabilno, pogotovo kod ovog zadnjeg parametra, ali, svejedno, Billboard je napravio povijesni iskorak i otvorio vrata velikoj industriji ali i ogromnom napretku na muzičkom planu, koje je sredinom šezdesetih rezultiralo eksplozijom i Britanskom Invazijom.

Ostatak ove priče je pitanje opće kulture!

na vrh