Guru Guru – “Oxymoron”

nekada bilo, danas se …

Objavljeno 28.08-2019.

Guru Guru .. pomalo infantilno ime (po zapadnim standardima) teško da daje naslutiti što i tko stoji iza njega. Ipak, Guru Guru bio perjanica Kraut Rock pokreta i jedan od najuticanijih bendova epohe, rame uz rame grupama “Amon Düül II”, “Can”, “Faust”, … .

Njihov se izričaj opisivao kao free jazz, iako ovaj sinonim moramo uzeti s rezervom, jer se mora preslikati na specifikum kojeg je Kraut njegovao. Možda izgleda komplicirao, ali sve dok se ne čuje muzika, a ona je MUZIKA u punom značenju te rijeći.

Treći album “Känguru” je donio je Guru Guru u “definitivnom” izdanju. Uvodna kompozicija “Oxymoron” je ta koja u biti u neku ruku determinira cijeli opus ove velike grupe i samim tim Kraut rock kao pokreta.


Guru Guru – “Oxymoron”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci