Traffic – “Mr. Fantasy”

Prosinac – 1968.

Grupa Traffic izdaje prvi album “Mr. Fantasy”!

Bio je to početak jednog prekrasnog opusa u kojem se Traffic profilirao kao možda najsofisticiraniji bend svoje epohe (moram priznati, u ovom kontekstu, tik uz bok grupe Procol Harum).

Steve Winwood, wunderkind koji je do osamnaeste imao nekoliko hitova na top listama, napušta Spencer Davis Group i s Jim Capaldijem, Chris Woodom i Dave Masonom osniva Traffic.

Period od odlaska iz Spencer Davis Group do osnutka grupe Traffic je veoma značajan za Winwooda, jer je s Eric Claptonom osnovao prvu super grupu Powerhouse koja je ikada osnovana. Powerhouse nije nikada oživio kao grupa i iza nje su ostale samo tri snimke. No, tom je prilikom utemeljeno prijateljstvo između Claptona i Winwooda koje traje do današnjih dana.

Kako je projekt svoje grupe Winwoodu već neko vrijeme bio u glavi, nije puno žalio za propalom prilikom napuštanja projekta Powerhouse. Ušao je u studio i sa svojom novom grupom Traffic snimio prvi album “Mr. Fantasy”.

Nedugo nakon snimanja albuma, Mason napušta grupu. Kako se kasnije ispostavilo, njegovo sviračko umijeće je ipak bilo ispod nivoa i kriterija koje je njegovao Steve Winwood, a i ostali članovi. Bez obzira na to, Mason se ponovo vraća u grupu uoči snimanja nasljednika “Traffic” i s grupom ostaje do končanog kraja.


Traffic – “Dear Mr. Fantasy”

Album “Mr. Fantasy” je po izlasku zasjeo na top liste, većinom po sredini. U UK se penje na #16. mjesto, dok u Americi dolazi na #88. mjesto Billboarda. Ujedno je  jedno od prvih izdanja tikete Island, koja će vremenom izrasti u jednu od najvećih diskografskih kuća na Otoku, time i u svijetu.

Izdano je nekoliko verzija albuma i još uz to u stereo i mono formatu, tako da na tržištu vlada poprilična konfuzija oko izdanja i njihova porijekla. Sada ne bih ulazio u to, jer u ovom kontekstu i nije bitno. Samo radi napomene, u nekom pravilu, albumi za europsko tržište su se razlikovali od onih za američko, koje se pak razlikovalo od onog za kanadsko tržiste.

Interesantno je to da je album nosio singlice “Paper Sun”, “Hole in My Shoe”, “Here We Go Round the Mulberry Bush”, “Coloured Rain” i “No Face, No Name, No Number”, dok je povijesno gledano najpopularnija kompozicija albuma naslovna, “Dear Mr. Fantasy”, koja uopće nije izdana na singlici!?

Nakon ovog albuma grupe Traffic snima još jedan album, posljednji prije raspada, iako je u diskografiji grupe još albuma, koji su nastajali, …. , to je već malo duža, ali isto tako lijepa muzička priča o uvažavanju različitosti, toleranciji i slaganju u neslaganju.

Rezultat su bili albumi pod imenom grupe Traffic, iako formalno grupa nije postojala.

Duga i lijepa priča koja čeka da bude ispričana na ovom portalu!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci