Traffic – “Last Exit”

Svibanj – 1969.

Grupa Traffic izdaje treći album “Last Exit”.

U stvari, točnije bi bilo reći da je diskografska kuća Island Records izdala album s materijalima koji su ostali od snimanja s prva dva albuma, na “a” strani, i sa živim snimkama iz The Fillmore Westa, na “b” strani.

Drugim riječima, album bi prema svim mjerilima trebao biti škart, cijeđenje zadnjih ostataka, od ostataka sa snimanja u studiju.

Za divno čudo, nije bio. Doduše, teško da se mogao mjeriti s prva dva albuma, na kojima Steve Winwood i ekipa briljiraju u kreativnosti isporučujući lepršavi rock osebujnog okusa.

I pored svega album uspijeva doći na top liste. U Americi, gdje Traffic ima kultni status,  dolazi na #19. mjesto Billboarda.

No, pravi “raison d’être” ovog albuma leži u jednoj drugoj činjenici. Naime, album je izdan kad grupe Traffic više nije bilo. Po njegovom izlasku Steve Winwood je nakon raspada supergrupe Blind Faith imao u planu snimanje solo albuma.


Traffic – „Feelin’ Good“

Kad je ušao u studio, jednostavno je pozvao svoje bivše padaše iz grupe Traffic da mu se pridruže. Svi su se odazvali, i nastao je (moj omiljeni) album “John Barleycorn Must Die”.

Kako je u studiju ponovo proradila kemija između četvorice glavnih protagonista, Steve Winwooda, Jim Capaldia, Chris Wooda i Dave Masona, po završetku snimanja album nije predstavljen i izdan kao solo izdanje Steve Winwooda, nego kao album grupe Traffic!
Čudesna i očaravajuća priča o muzici. Malo je takvih u povijesti rocka.


Traffic – “Just For You”

Dakle, ono što hoću reći jest da je “Last Exit” na svoj način, samim svojim postojanjem,  premostio jaz i dugu pauzu između ulazaka u studio i izdavanja albuma, te indirektno pomogao da se ponovo rodi kohezivna sila koja je kreirala magiju pri nastanku albuma “John Barleycorn Must Die”.
Stoga, kratki osvrt na ovaj album ne toliko zbog njegovog sadržaja, već uloge u životu grupe Traffic.

Grupa Traffic je bila jedna od najvećih i najsofisticiranijih grupa koja je egzistirala na geniju Steve Winwooda i diskretnim, ali  i te kako značajnim ulogama svih članova core grupe.


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci