Deep Purple – “Made In Japan”

Prosinac – 1972.

Deep Purple izdaje živi album „Made in Japan“.

Povijesno gledano, bila je to kruna rada ove postave grupe. (Mk II). No, ako se vratimo u vrijeme njegovog nastanka, kontekst je bio sasvim drukčiji, a važnost koju je dobio unutar same grupe je bila ravna nuli.

Naime, grupa se opirala izdavanju živih albuma, jer su smatrali da tadašnja tehnologija ne može dovoljno kvalitetno „uhvatiti“ muziku i atmosferu koja je vladala na koncertima. No, zato je tržište bilo preplavljeno bootleg izdanjima do te mjere, da je bootleg „H Bomb“ postao jedan od najprodavanijih LP ploča tog vremena.


Deep Purple – “Highway Star”

Odlaskom na turneju po Japanu, organizator ponovo natura ideju o snimanju albuma, u promotivne svrhe. Ovaj put grupa nevoljko pristaje i čak postavlja uvjete, da se dovode Martin Birch kao tonac i producent, te  da se album izda samo u Japanu (dakako, album je izdan u cijelom svijetu.), i naposljetku da oni budu vlasnici traka.

Koliku su mu važnost pridavali govori i činjenica da Blackmore, Lord i Gillan uopće  nisu došli na finalni mix, a niti su poslušali album prije nego je lansiran.


Deep Purple – “Child in Time”

Bilo kako bilo, „Made in Japan“ zarobljava top liste na globalnoj razini i uvodi Deep Purple u povijest kao jednu od velike heavy trojke.

Album postaje monstruozni best seller, a 2012. godine, u anketi muzičkog magazina Rolling Stone biva postavljen na šesto mjesto najvećih albuma snimljenih u živo.


Deep Purple – “Made In Japan” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci