Yes – “Yes”

Srpanj – 1969.

album-art

00:00

Grupa Yes izdaje prvi album.

Prva inkarnacija se rodila godinu prije. Jon Anderson, Chris Squire, Peter Banks, Bill Bruford i Tony Kaye su od samog početka bili predodređeni za nešto veliko.

Kao i svi velikani tog doba, po oformljivanju uvježbavaju materijal, djelom autorski, djelom obrade i kreću na beskonačne turneje. Svirali su gdje god su stigli i gdje god su im dopustili.
Da su na pravom putu spoznali su u toku turneje kad su počeli svirati pred sve više i više gledatelja. Nisu to bile brojke od kojih se diže kosa na glavi, one će doći kasnije, ali permanentni uspon broja na koncertima je bio indikativan. Za jednog od tih koncerata ih je gledao Ahmet Ertegun i dakako, po završetku koncerta im daje vizitku. To je značilo samo jedno, Yes potpisuju ugovor.


Yes – “Looking Around” 

Ulazak u studio je bio iskričav u najmanju ruku. Umjetnička mimoilaženja su permanentno visjela u zraku, no pod producentskom palicom Paul Clayja ipak su nekako posložili kockice. Pa i u tom poslagivanju je bilo trzavica. Od onih tehničkih do mišljenja Banksa da Clay nije pogodan za producenta, pošto do tada nikad nije producirao rock grupu. Iako je službeno bio ignoriran po tom pitanju, ipak se grupa uplela „debelo“ u proces do te mjere da danas na kreditima za produkciju prvog albuma stoji Paul Clay, ali i Yes.

Iako je album po izlasku dobio pozitivne kritike, čak mu je i notorni Rolling Stone magazin dao pozitivnu ocjenu, na komercijalnom planu je bio promašaj, nije omirisao ni jednu top listu.

No, to mu ne smeta danas da ga sagledamo u svjetlu embrija koji se razvio u rock monstera.

Lavina se zakotrljala i dakako na površinu ponovo izbijaju stari sukobi te Banks i Kaye odlaze, a na njihovo mjesto dolazi Wakeman i Howe.
Druga će inkarnacija biti ta koja će pronijeti ime Yes diljem zemaljske kugle.


Yes – “Every Little Thing” 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh