Vinyl . Album . Cover . Art: The Complete Hipgnosis Catalogue

Tvornica umjetnosti omota albuma!

U neka druga vremena, kad su divovi hodali zemljom, omoti albuma su bili sastavni dio onoga što je vinil nosio. Ne rijetko, albumi su na tržište izlazili s debelim zakašnjenjem, ne zbog kašnjenja u studiju ili u produkciji, već radi “beskrajne i minuciozne” izrade omota.

Omoti se jesu izrađivali po narudžbi, ali uz striktnu kontrolu grupe koja je album i stvarala. Kako bi se sinkronizirao proces i dobila simbioza audio i vizualnog, ne rijetko su kreatori omota albuma bili prisutni za vrijeme nastanaka muzičkog djela.

Tijekom vremena omoti albuma su, od početnih iz šezdesetih godina, kad su bili većinom diktirani od strane diskografskih kuća, postali sastavni dio pakovanja i neraskidiv dio koncepta. Kretali su se od čisto sadržajne prezentacije muzike („Snow Goose“), preko ideje koju je album promicao („London Calling“), pa sve do kompletne priče koja je tekla paralelno s muzičkim djelom („Tick As Brick“).
Neki su omoti pak bili sami za sebe remek djela („Aqualung“) ili pak konceptualno podcrtavali cijeli opus grupe (grupa Gentle Giant).

vinyl-big Neki su pak postali identifikacijski znak same grupe, (grupa Yes, za koju je Roger Dean izrađivao omote, mala remek djela.)

Koliko se pažnje polagalo omotima albuma upućuje i činjenica da su neki od najpoznatijih kreatora omota postali, doslovno, medijske zvijezde.

Iz tog zlatnog razdoblja su se profilirali mnogi, ali najpoznatija je dizajnerska kuća Hipgnosis i već spomenuti Roger Dean. (O Roger Deanu jednom drugom prilikom.)

Ovaj put o dizajnerskoj kući Hipgnosis, koja je svojim radovima obilježila najplodniju epohu u povijesti moderne muzike.

U prodavaonice je stigla debela knjiga naslova “Vinyl . Album . Cover . Art: The Complete Hipgnosis Catalogue”, koja na više od 300 stranica sadrži omote albuma koje je napravila ova kuća, te njihovu povijest, genezu nastanka, značenja i status. Za ljubitelje muzike, ovo je knjiga kojoj se treba posvetiti, jer ipak, lijepo je npr. znati kako je i zašto nastala čuvena prizma kroz koju se prelama svjetlost, (“Dark Side of The Moon”) ili omot za album “Wish You Were Here”, ili pak omoti za solo albume Petera Gabriela itd itd …

Dizajnersku kuću Hipgnosis su utemeljili i bili njegovi aktivni članovi Aubrey “Po” Powell, Peter Christopherson i Storm Thorgerson, daleke 1967. godine. hipgnosis7Bilo je to vrijeme bez fotoshopa i elektroničke obrade fotografija ili pak kreacija na kompjuteru. Sve se radilo ručno i bolno polako. Proces je ne rijetko znao potrajati duže od snimanja albuma kojeg je omot trebao nositi.

Lista umjetnika i grupa za koje su Hipgnosis radili je beskonačna.
Normalno je da se najveći izdvoje, pa stoga evo kratke liste, a dolje možete vidjeti najpoznatije (ali po meni ne i najbolje ) omote koje je dizajnirao Hipgnosis.

Od najvećih, tu su: Pink Floyd, T. Rex, the Pretty Things, UFO, 10cc, Bad Company, Led Zeppelin, AC/DC, Scorpions, Yes, Def Leppard, Paul McCartney & Wings, the Alan Parsons Project, Genesis, Peter Gabriel, Electric Light Orchestra, the Police, Rainbow, Styx, Pezband, XTC, Al Stewart… .

I još jedan kuriozitet.
U knjizi su i osvrti Peter Gabriela, Robert Planta i Nick Masona, u kojim lamentiraju o omotima koje je Hipgnosis napravio za njihove matične grupe.

Nažalost, vrijeme ovakvih velikih albuma, pa tako i omota je iza nas. Ni Hipgnosisa više nema, stoga je ova knjiga ne samo edukativno štivo već i vjeran dokument vremena koje je zauvijek iza nas.


Neki od najpoznatijih omota koje je dizajnirao Hipgnosis:

Pink Floyd- “Atom Heart Mother” (1970)

Hipgnosis (1)

The Nice – “Elegy” (1971)

Hipgnosis (2)

Pink Floyd – “The Dark Side of the Moon” (1973)

Hipgnosis (3)

Led Zeppelin- “Houses of the Holy” (1973)

Hipgnosis (4)

Genesis – “The Lamb Lies Down on Broadway” (1974)

Hipgnosis (16)

Pink Floyd – “Wish You Were Here” (1975)

Hipgnosis (6)

Wings – “Venus and Mars” (1975)

Hipgnosis (5)

10cc – “How Dare You!” (1976)

Hipgnosis (7)

Black Sabbath – “Technical Ecstasy” (1976)

Hipgnosis (9)

Led Zeppelin – “Presence” (1976)

Hipgnosis (8)

AC/DC – “Dirty Deeds Done Dirt Cheap” (1976)

Hipgnosis (10)

Yes – “Going for the One” (1977)

Hipgnosis (11)

Peter Gabriel – “Peter Gabriel” (Scratch) (1978)

Hipgnosis (12)

Peter Gabriel – “Peter Gabriel” (“Melt”) (1980)

Hipgnosis (14)

10cc – “Look Hear?” (1980)

Hipgnosis (13)

na vrh