Willie Dixon
1915. – 1992
29. Siječnja – 1992.

Willie Dixon je bio američki blues muzičar, koji je još za života postao legenda i nepresušni izvor inspiracije (i plagiranja!) za manje više sve priznate veličine u muzici prošlog stoljeća.

Vijest da je preminuo tog Siječnja 1992. godine nije odjeknula kao bomba medijskim prostor. Doduše, nije bilo neta, ali ipak, radilo se o čovjeku bez kojeg ni današnja muzika ne bi bila to što jest. Jer Willie Dixon je bio spona koja je premostila blues i rock, a njegova su djela zauzimala redom i u pravilu, albume prvijence svih velikih grupa.

No, ‘ajmo s pričom od nekog početka.

William James “Willie” Dixon se rodio davne 1915. godine. U mladosti se bavio boksom i povremeno sviruckao po barovima. Na nagovor prijatelja Leonard Castona, posvećuje se isključivo muzici. Na tim počecima samo svira, pomažući suvremenicama u studiju (Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter,Chuck Berry, Bo Diddley), da bi potom i sam počeo pisati. Pisanje pjesama ga je toliko dobro išlo da je uskoro počeo surađivati s cijelom armijom suvremenika i redovno objavljivati svoje nove radove. Mnogi od njih su odletjeli ravno u legendu.

Dovoljno je spomenuti vječne kompozicije, “Hoochie Coochie Man”, “I Just Want to Make Love to You”, “Little Red Rooster”, “My Babe”, “Spoonful”, “You Can’t Judge a Book by the Cover”, “Back Door Man”, “Bring it On Home”, “I Ain’t Superstitious”, “I Can’t Quit You Baby”, “I’m a Natural Born Lover”, “You Shook Me” .., da bi se shvatile dimenzije njegovo opusa. O utjecajima da i ne govorimo!


Willie Dixon – “Weak brain and a narrow mind” / Willie Dixon svira gitaru! / rijetka snimka!

Na opusu Willie Dixona su odrasli i sazrijevali Cream, Jeff Beck, the Doors, Led Zeppelin, the Rolling Stones, Steppenwolf, Bob Dylan, Jimi Hendrix…, i još cijela armija manje poznatih, ali ne i manje važnih glazbenika i grupa.

Neki od najpoznatijih hitova današnjice su bazirani na njegovim kompozicijama, a neki pak, su bili doslovno ugrabljeni. Klasičan primjer je veliki hit Led Zeppelina “Whole Lotta Love”, koji je svoj epilog o plagijatorstvu dobio na sudu. Od dana punomoćne sudske presude, pored isplate izostalih tantijema Dixonu, ispod naslova kompozicije, kao jedan od autora stoji njegovo ime. Njega je slijedio “Bring it on Home”, itd ..itd..

Willie Dixon se pred kraj života posvetio zaštiti autorskih prava blues muzičara, jer je tijekom života i sam iskusio gorke pilule otimanja i pljačke njegovog intelektualnog vlasništva.

Iza sebe je ostavio preko 500 pjesama, ogroman broj je ušao u antologiju moderne muzičke umjetnosti, kako u originalnom obliku tako i u obliku obrada.

Impresivno!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh