The Tony Williams Lifetime – “Turn It Over”
01. Prosinca – 1970.

Tony Williams je jedno od najzagonetnijih imena iz vremena eksplozije fuzije na globalnoj razini. Bivajući bubnjar „drugog najvećeg kvarteta u povijesti (jazz) muzike“, Tony je s njime kupio ulaznicu u vječnost.

No, ono što je uslijedilo nakon napuštanja Miles Davisa i osnivanja svog benda, Lifetime, nikoga nije ostavilo ravnodušnim, ni blizu.

Prvim albumom nove grupe „Emergency“,  ruši sve moguće barijere i u biti je prvi koji svojim genijem diže spomenik „učitelju“, Miles Davisu. Iako je prvijenac obilato izašao van okvira svih mogućih žanrovskih limita, drugi album „Turn it Over“ unosi revoluciju na fuzijskom polju, uvodeći psihodeliju kao jedan od temelja na kojem se gradi struktura kompozicije. I kad na ovo dodamo da je na ovom albumu u bend došao Jack Bruce, koji je netom otišao iz grupe Cream, onda slika poprima monstruozne oblike.

Jack je ponikao iz jazza, i njegov izlet u rock vode obojene bluesom je bila velika, ali ipak samo faza u umjetnikom životu. Dolaskom u Lifetime sa sobom donosi ostatak ostataka iz jazz početaka, ali donosi i brutalnu težinu heavy izričaja grupe Cream. Dakako ne doslovno preslikano, (katkad čak i to!), ali esencijalno i te kako vidljivo.

Povezani članci