Santana – “Moonflower”
26. Listopada – 1977.

album-art

00:00

Zbog (danas) neobjašnjivih razloga trostruki album „Lotus“, kojeg je Santana snimio 1973. godine, u Americi biva izdan tek 1991. godine. Bizarnost je tim veća što je u Japanu izdan godinu nakon nastanka, u Europi dvije, ali ipak izdan.
Koji je razlog tom „van pameti“ potezu diskografske kuće, teško je i nagađati, pogotovo jer je bend bio na samom vrhu kreativne snage.

Santana je dočekao 1977. godinu bez živog albuma, što je u svakom pogledu, onom umjetničkom, pa ako baš hoćemo i komercijalnom, apsurdno.

Tek je 1977. godine na tržište pušten prvi živi Santanin album, „Moonflower“, ali ni on nije izašao na neki „normalan“ način. Naime ovaj dupli („Lotus“ je bio trostruki!) album je sastavljen djelom od studijskih, a djelom od živih snimki, koje su nastale na turneju za promocije albuma „Amigo“.
I opet pitanje, čemu??


Santana – “She’s Not There”

Jer, kad se album posluša očito je da su se od njega mogla napraviti dva samostojeća albuma koja bi funkcionirala svaki za sebe daleko bolje, studijski s ostacima snimaka sa snimanja prethodnih albuma, te živi sa snimkama benda na kreativnom vrhu.
No, netko je u diskografskoj kući zaključio da je tako najbolje, i tu svaka priča završava.

Uglavnom, „Moonflower“ postaje najkomercijalnije izdanje ovog umjetnika (benda) i svojevrstan rezime dotadašnjeg opusa, jer Santana nakon njega mijenja smjer i time gubi veliki dio sljedbenika. „Suša“ na komercijalnom planu će trajati sve do 1991. godine kad izdaje album „Supernatural“.


Santana – “Europa (Earth’s Cry Heaven’s Smile)” 

Sam album, ako se ignoriraju sve činjenice gore iznesene uopće nije loš, dapače, nije za ništa prodan u monstruoznoj tiraži (u prvoj godini je dobio platinasti certifikat u Americi!).

Kako je sastavljen od studijskih i živih snimaka, u tom se smjeru kretala i stilska orijentacija. Žive su snimke na tragu prvih izdanja, mješavine latino i blues-rock stila s kojim je grupa i stekla planetarnu popularnost, dok su studijske okrenute eksperimentu i jazz fuziji, koji je zastupljen na albumima druge faze života grupe.

Sve u svemu, kad se sve zbroji i oduzme, na albumu se nalaze veliki hitovi Santane, nalazi se i novolansirani hit, obrada pjesme grupe The Zombies, „She is not there“, nalazi se puno, puno toga lijepog, stoga, „Moonflower“ i pored kupusastog koncepta ipak zaslužuje lijepo mjesto u opusu ovog umjetnika.


Santana – “Moonflower” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh