Magma – “Zëss. Le Jour Du Néant”
14. Lipnja – 2019.

Magma slavi pola stoljeća života. Ne samo rada, već života, postojanja, jer Magma nije samo bend, Magma je način života, Magma je sociološki fenomen, Magma je društvo koje je razvilo svoj vlastiti jezik (da, postoji čak i rječnik Kobaïan jezika, jezika kojeg je razvila Magma).

Magma je simbol progresivnog, sinonim za slobodno i naposljetku, referenca kvalitete kad o muzici govorimo. Svojim eklektičkim pristupom i nepostojanjem bilo kojih tabua i ograda u muzici, izrodili su ogroman opus, kojeg prosječni ljubitelj njihove muzike ne može konzumirati za života.

Ali i to je samo mali dio, Magma je “matica” Zeuhla, koja je othranila i u život pustila nebrojeno bendova s kojima je stvorila i održavala cijeli muzički pravac zvan Zeuhl.

Biti svjedok vremena njihovog postojanja i pratiti koliko je bilo moguće njihov rad, jest privilegija svakog tko se smatra ljubiteljem muzike prošlog, ali i ovog stoljeća.


Magma – “Wöhm Dëhm Zeuhl Stadium”

Pola stoljeća od nastanka projekta zvanog Magma, stigla je vijest da bend u najnovijoj inkarnaciji izdaje novi album, “Zëss. Le Jour Du Néant”.

Da se razumijemo naslov albuma je “Zëss”, a “Le Jour Du Néant”, francuski prijevod imena albuma, što pak na našem jeziku znači “Dan Ničega”. Ili drugim riječima ispričano, “prazni dan”.

Dakle naslov poprilično govori. Lansiran je pilot, na kojem se vidi da je Magma ovaj put ipak malo skrenula u neo-klasične jazz vode, za razliku od prethodnika, “Šlaǧ Tanƶ”, na kojem je carevao svojevrsni eksperiment.

Album je snimljen u suradnji s Prague Philharmonic Orchestra. Interesantno je da osnivač benda Christian Vander, bubnjar na svim albumima Magme, na ovom samo pjeva. Bubnjeve je preuzeo Morgan Agren. Čudnovato, ponavljam, jer Christian je u biti taj koji je svojim muzičkim stremljenjima i ritmikom određivao smjer kretanja grupa u kreativnom trženju.

Nakon izlaska album Magma je krenula na turneju, najprije po Finskoj, potom se vratila u Francusku, i u Parizu održava obećani koncert za sljedbenike, te naposljetku krenula za Japan. Potom se vrača u Europu (Njemačka, Švedska, Engleska, Belgija), ukratko, Magma se kreće putanjom kojom plovi njihov kult zadnjih pola stoljeća.

O Lijepoj Našoj, hm … teško …. oni su neka druga galaksija …


Magma – “Zëss. Le Jour Du Néant” / promo


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh