Laibach – “Liberation Day”
06. Ožujka – 2017.

Laibach je gostovao u Sjevernoj Koreji kao prvi zapadni rock band koji je ikada nastupio u toj zemlji.

Ne Rolling Stonesi, ne U2, ne Eric Clapton ili Jethro Tull, već Laibach!

Nakon 35 godina postojanja Laibach je došao na naslovnice svih svjetskih magazina i bio “prime time news” na svim svjetskim TV postajama.

Činjenica je toliko morbidnija, jer Laibach potenciraju naci ikonografiju i dovode izričaj do redikuloznih gabarita, kako bi tim satiričko/kritičarskim pristupom naglasili svu besmisao naci pokreta i njegove filozofije.

Da li su organizatori u Sjevernoj Koreji znali za ovo, sigurno da jesu, da li je Veliki Vođa, Kim Jong Un znao za ovo, jest sigurno (jer je i sam ljubitelj rock muzike!). Pa kako se pobogu dogodilo da je Laibach “svršio” u toj državi.


“LIBERATION DAY” – first trailer 2016

Teško je jednoznačno objasniti, ako objašnjena uopće i ima. Uostalom, simptomatično je i to da je Laibach umjesto dva, održao samo jedan koncert. I mimo toga, manje više svi se slažu da je ovo gostovanje bilo sve samo ne očekivano.

Kako su prošli i što se sve događalo na tom putovanju, prikazano je u dokumentarnom filmu “Liberation Day”. (nastup Laibacha je bio upriličen na dan proslave “Dana Oslobođenja” Sjeverne Koreje od Japanke okupacije.)

Po lansiranju filma, svi su se festivali otimaju za njega, pogotovo oni politički obojeni. O festivalima dokumentarnog filma da i ne govorimo.

Namjerno ili ne, Laibach je napravio potez karijere i to je očito svakim danom koji protječe od njihovog povratka u “Deželu“. Dokaz tomu je američka turneja, koja je protekla pred prepunim gledalištima duž američkog kontinenta.

Da li je ovo nova mladost nikad ostarjelog benda i nada da će i ovi prostori imati i u budućnosti bar jednog igrača na svjetskoj sceni?

Nadam se!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh