Kraftwerk – „Autobahn“
01. Studenog – 1974.

Kraftwerk izdaje četvrti studijski album „Autobahn“.

S ovim albumom ovaj njemački kraut rock band probija barijeru na američkom kontinentu i penje se na top liste, kako s naslovnom singlicom skinutom sa albuma, dakako u skraćenom izdanju, tako i sa samim albumom.

Album „Autobahn“ označava isto tako i prekretnicu u kreativnom radu ove grupe. Naime, kako su stjecanjem popularnosti na američkom kontinentu došli do financijske injekcije, oformljavaju svoj studio i ulažu svu zaradu u nove tehnologije, koje će im se u kasnijoj fazi djelovanja debelo isplatiti.

Podsjetimo se na trenutak, grupa Kraftwerk je izrasla na zasadima ranog kraut rocka i od samih početaka se odvojila od matične struje pokreta, bazirajući svoj izričaj prvenstveno na elektronici. Čak su i vokalne dionice odrađene preko „speech softwarea“, kako bi se dobio metalni glas stroja.

Koje mjesto su zauzeli u modernoj kulturi svjedoči i članak u britanskom Observeru, koji na neuvijeni način kaže, da su Kraftwerk band koji je od pojave Beatlesa dao najviše pop kulturi. Kad jedan ozbiljan list, koji inače važe svaku napisanu riječ ovo javno iznosi o bandu koji, btw i nije s Otoka, onda to ima svoju posebnu težinu.

Povezani članci