David Bowie – “Low”
14. Siječnja – 1977.

David Bowie kreće u neizvjesnu avanturu, snima i nakon dva mjeseca u studiju izdaje album “Low“. Bio je to veliki početak još veće trilogije, koja će Bowiea ustoličiti na tron avangardnog pristupa main streamu. Bio je to ujedno i početak plodne suradnje s Brian Enoom. Eno će biti stalni pratitelj na snimanjima trilogije te će svojim doprinosom podcrtati sve čemu je Bowie stremio u elektronici, a nije do tada materijalizirao.

„Low“ po izlasku i nije primljen s panegiricima. Dapače, RCA, matična kuća je odbila izdati album puna tri mjeseca jer su smatrali da nije dovoljno komercijalan da bi se isplatio.  Doslovno na silu, Bowie gura album na police … , ostalo je povijest.

Ali povijest se nije počela ispisivati od dana njegovog izlaska. Trebalo je proći vremena da bi se vidjelo da je Bowie ovaj put ispred svog vremena i da je „Low“ ne samo osamljena lasta, već i svjetionik koji će obasjati muzičko polje i potaknuti rađanje cijele armije grupa koje će svoje mjesto naći pod post punkom, art rockom …. .


David Bowie – “Warszawa”

Stoga možemo komotno reći, da nije bilo albuma „Low“, ne bi bilo ni Joy Division, Human League, Cabaret Voltaire, Arcade Fire, Magazine, Gang of Four, Wire, … . Svi ovi bendovi su se direktno ili posredno napajali na izvoru koji se zove „Low“.

Album je sastavljen od dvije različite strane. Na prvoj strani su kraće kompozicije, u kojima Bowie eksploatira svoju fascinaciju Kraut Rockom, s kojim se zarazio još u prethodnoj „soul“ fazi, te bez ustezanja odaje priznanje Kraut Rock sastavima Tangerine Dream, Neu!, Harmonia i Kraftwerk.

Druga strana vinila je sastavljena većinom od instrumentala ambijentalnog smjera, na i preko granice eksperimenta, u kojima Bowie kao nikada do tada zajedno sa suradnicima gazi po poljima eklektičke elektronike. Daleko odmaknuta od komercijalnog pristupa, ova strana albuma je u biti bila kočnica za optimizam kad je prodaja bila u pitanju.


David Bowie – “Weeping Wall”

No, ipak, ona nije podbacila. Album se nije prodavao u monstruoznim tiražama, jer nije ni ciljan za to, ali u UK dolazi na #2. mjesto top liste, a u Americi na #11. mjesto Billboarda. Ovo je ipak rezultat kojeg nitko ni u snu nije očekivao, a ponajmanje diskografska kuća.

Omot album je posebna priča, kao i u mnogim slučajevima kad su veliki albumi u pitanju. Dizajner omota je Thomas Jerome Newton, iskoristio je Bowiev image iz filma „The Man Who Fell to Earth“, kojeg je snimio godinu ranije, kako bi naglasio naziv albuma (asocijacija na „low profile“).

A uz album se veže još jedna priča, koja mu je prethodila. Kako je Bowie pod svoje uzeo mladog buntovnika Iggy Popa, poziva ga u Francusku i u notornom Château d’Hérouville in Hérouville studiju snimaju prvi Iggyjev solo album, „The Idiot“.

„Low“ se danas smatra jednim od najvećih ostvarenja David Bowiea, a u mnogim anketama zauzima prvo mjesto u opusu ovog velikana.

Sve gore napisano je uvjerljivo objašnjenje zašto!


David Bowie – “Low” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh