Can – “The Singles”
16. Lipnja – 2017.

Jedan od najvećih Kraut Rock sastava, grupa Can, je izdao trostruko vinilno izdanje pod imenom “The Singles”. Izdanje je dostupno i u drugim formatima, CD, download i stream, ali fokus je ipak na vinilu.
Ne za ništa!

Can je svojim djelovanjem oslikao njemačku progresivnu scenu u prošlom stoljeću, pa čak i nakon raspada grupe, jedan od osnivača Holger Czukay nastavlja prenositi utjecaj benda kroz svoje solo radove i kolaboracije s mnogim umjetnicima, od kojih su neki bili van miljea u kojem je Can carevao.

Pored toga što je svojevremeno udario temelje Kraut Rocka, Can je desetljećima bio jedna od najutjecajnijih avangardnih grupa. Odjek njihovog rada je daleko stigao, toliko daleko da su njime bili zaraženi čak i Joy Division i Radiohead.

Svoj izričaj Can je temeljio na kombinaciji svog viđenja rock’n’rolla tipa, The Velvet Underground, ritmičke propulzije ala Sly & the Family Stone, i na to sve skupa dodali neutaživu žeđ za eksperimentom i traženja novog smjera, kako muzike tako i samog izričaja.

Stoga, pomalo bizarno s današnje perspektive zvući sam naslov “The Singles”, jer Can su bili konceptualni Kraut Rock band, tako da singlice u klasičnom smislu nisu ni izdavali. Za divno čudo, i pored takvog odnosa spram komercijalnoj komponenti, dolazili su na top liste!


Can – “Turtles Have Short Legs”

Bilo je to prvi put da su sve singlice ove grupe na jednom mjestu, od omiljenih i “popularnih“Halleluwah”, “Vitamin C” i “I Want More”, do opskurnih poput “Silent Night”.

Kao pilot u medije je svojevremeno puštena singlica “Turtles Have Short Legs”, koja je bila u biti treći singl grupe, ali se nikada nije našla na albumu.

S druge pak strane, iako aktivno ne djeluje desetljećima, legislativa grupe Can živi kao da je još uvijek na sceni. Tako je početkom Travnja 2017-te u u Londonu održana, potpuno rasprodana, nesvakidašnja “predstava“, The Can Project , kojom je Can obilježio točno pola stoljeća postojanja.


Can – “Vitamin C” / (The Singles Pt. 3)

The Can Project je kompleksni zahvat koji obuhvaća izvedbe najpoznatijih djela grupe Can i sastavljen je iz dva dijela. Prvi dio je u potpunosti posvećen izvedbi Londonskog Simfonijskog orkestra, kojim dirigira Irmin Schmidt. Interesantno je da su sam Irmin i Gregor Schwellenbach napisali muziku za ovu izvedbu, dakako, temeljenu na opusu grupe Can.

Drugi dio koncerta je bio nešto sasvim drugačije, onaj pravi The Can Project. Riječ je o super grupi koju je okupio Thurston Moore, u kojoj je i Malcolm Mooney, prvi pjevač grupe Can. Uz njih grupu čine Steve Shelley, Deb Googe, James Sedwards, Pat Thomas, Valentina Magaletti i Tom Relleen.

The Can Project je živio poprilično dugo na “daskama koje život znače”, jer od, kako je zamišljeno, jednog nastupa, nastala je turneja koja je redom punila dvorane po Otoku.


Can – “The Singles” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh