Aerosmith – “Dream On”
27. Lipnja – 1973.

Kao prethodnica prvom albumu, grupa Aerosmith izdaje singlicu „Dream On“. Bila je to po svim mjerilima show businessa prava odluka i ništa nije nagovještavalo katastrofu u nastavku. A dogodila se i to onakva kakvu nitko nije očekivao.

Singlica je izašla i počela svoj pobjedonosni pohod. Penje se na Billboard, ali još važnije, zauzima strateško mjesto na lokalnim radio stanicama, na kojima se neprestano vrti. Bilo je za očekivati da će i album slijediti ovaj put, ali kad su se sumirali rezultati, bilo je očito da su samo rodbina i prijatelji kupili album.


Aerosmith – “Dream On”  / (Official Audio)

Diskografska kuća se povukla, ostavljajući Aerosmithu da odluči, kako krenuti dalje i gdje. Odabrali su najteži mogući put. Sjeli su u kombi i krenuli na turneju. Ovaj izraz „turneja“ i nje baš adekvatan, jer su većinom nastupali po lokalnim klubova ili gdje god je neki bar imao kakvu takvu pozornicu. Nije bilo rijetko da su od zarade od prethodnog koncerta platili u sljedećem baru, samo da mogu nastupiti. Kotrljanje po cestama diljem američkog kontinenta je trajalo neprekidno dvije godine.

Po povratku u rodni grad, već ih je slijedila reputacija, te je teren za drugi album bio spreman.


Aerosmith – “Dream On”

No, bilo bi glupo da još jednom nisu ponovo pokušali s „Dream On“, kako bi “pomogli” prodaju prvog albuma. Vidjeli su na koncertima da je pjesma apsolutni hit, što i jest bila. To se dokazalo nakon njenog ponovnog izdanja u Veljači 1976. godine, kad dolazi na visoka mjesta top lista s obje strane Atlantika i postaje koncertni standard Aerosmitha, s kojim u pravilu zaključivali koncerte na bisu.

Sama pjesma je nastala davno prije nego se Aerosmith oformio. Još od ranog djetinjstva Steven Tyler raste uz klavir, te sam naslov koji je kasnije izronio, vuče korijene u njegovim maštanjima dok je slušao oca koji je vježbao i svirao klavir. Muzika ove pjesme na klaviru je nastala kad je Steve imao šesnaest godina, a godinu nakon je pronašao prave riječi i sklopio ih u liriku.

Ostalo je povijest!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh