Time – “Time”

Srpanj – 1972.

album-art

00:00

Stekavši neprikosnovenu reputaciju u rockerskim krugovima svojim radom u grupi Dinamiti i potom u Korni Grupi, Dado Topić seli iz Beograda, kad napušta Korni Grupu, u Zagreb, gdje osniva novu. Na nagovor menađera Vladimira Mihaljeka grupa dobija ime Time (pored neosporne asocijacije na englesku riječ za „vrijeme“, objašnjenje u ono vrijeme je bilo da je to kratica za „Topićevu Internacionalnu Mladu Ekipu!).

Razlog napuštanja Korni Grupe nikada nije službeno objavljen, ali spekuliralo se s činjenicom da je Dado već pri pridruživanju grupi počeo pisati pjesme, ali ni jedna nije nalazila put do finalne verzije i nekog potencijalnog mjesta na budućem, prvom albumu. (Osobno vjerujem da je to nezadovoljstvo i pored dobrih odnosa unutar grupe rezultiralo Dadinim odlaskom.)

Dolazak u Zagreb je bio popraćen medijski kao rijetko koji događaj iz glazbenog miljea, jer svi su znali, očekivali, da će se nešto veliko skuhati u Dadinoj kužini. Kad je još isplivalo ime Vedrana Božića, koji se vratio s turneje po Njemačkoj s grupom Roboti, sve je počelo dobivati elemente underground euforije (Vedran je s Robotima na jednom koncertu te turneje nastupio s Jimi Hendrixom, što su tadašnji mediji obilato popratili!)


Time – “Za koji život treba da se rodim”

Prvi album grupe Time je ugledao svjetlo dana. Bio je to prvi album progresivnog izričaja koji je uopće izdan u bivšoj Yugi. (Prvijenac Korni Grupe je izašao nekoliko mjeseci nakon njega!).

Teško je danas riječima opisati oduševljenje koje je izazvao. Iako poprilično loše produciran, pa čak i za ondašnje prilike, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Kritika i publika su ga uzdignule u zvijezde. S pravom!
Sve je pjesme napisao Dado Topić, koji se tim album lansirao u nebesa te postao rock ikona (u Šumadiji je dobio status božanstva!).


Time – “Kralj alkohol”

Sam album, ako se zanemare tehničke/producentske bolesti tog doba je vrh vrhova ne samo domaće već i svjetske produkcije. Neosporna kvaliteta i underground pristup svirci su mu donijeli auru najboljeg albuma koji je ikada izdan na našim prostorima. Dobro, ako ne najboljeg, onda sjedi na samom vrhu piramide, gdje nema baš puno mjesta.

Sve kompozicije na ovom album su mala remek djela sama za sebe, pa iako album nije konceptualan, posjeduje nevidljivo vezivo tkivo između svih svojih dijelova, te time i u tom segmentu djeluje kompaktno, i nakon pola stoljeća od izlaska.

Time je izdao još dva dobra albuma, na kojima su se redom nalazili veliki hitovi, no, osim prvijenca Korni Grupe, ni jedan iz tadašnje, pa i današnje produkcije nije bacio sjenu na prvi album grupe, “Time”!


Time – “Time” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh