The Who – “Tommy”

Svibanj – 1969.

album-art

00:00

The Who izdaju remek djelo, rock operu “Tommy”.

Po samom izlasku opera pobuđuje neviđenu pažnju. To je dakako dovodi na vrhove top lista na oba kontinenta.

Skoro pa isključivo autorsko djelo Pete Townshenda, “Tommy” dobiva epitet prve prave rock opere. No, njeno pojavljivanje na svjetlo dana i nije donijelo previše novoga. Naime, veliki dio koncertnog repertoara, godinu-dvije prije izlaska ovog albuma, se sastojao od kompozicija koje su se našle na albumu. Doduše, nitko nije znao da su u Peteovoj glavi ove pjesme bile samo segmenti jedne cjeline, koja se materijalizirala u obliku opere.

No, to niti malo ne umanjuje značaj kojeg ima ovaj album, a ni njegov utjecaj. Kako je album jednostavno eksplodirao na tržištu, (prodao se u 20 milijuna primjeraka), nije trebalo dugo čekati do pojave filma.


The Who – “See Me, Feel Me” / “Listening to You”

I došao je. Film je na svoj poseban način dočarao atmosferu koju je Pete kreirao na albumu i na specifičan način prenio poruku koju je i sam album nosio. Kako je u redateljskoj stolici sjedio Ken Russell, a producent bio Robert Stigwood, bilo je za očekivati, a i obistinilo se, film je obilovao ekscesnim, ali ukusnim scenama, te okupio oko sebe cijelu armiju vrhunskih umjetnika.

Prvenstveno govorim o Tini Turner, Eric Claptonu, Ann-Margaret, Oliver Reedu, Elton Johnu, Artur Brownu i naposljetku, Jack “Shine” Nicholsonu.

Čak je i sountrack iz filma dospio na top liste.

The Who, odnosno Pete Townshend, pišu još jednu rock operu, “Quadrophenia”, s potpuno drugačijim pristupom i totalno drugačijim izričajem.

I dakako, ne samo da ponavljaju uspjeh prethodnika, već ga debelo nadmašuju!


The Who – “Tommy” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh