The Rolling Stones – “Their Satanic Majesties Request”

Prosinac – 1967.

Kako bi uhvatili korak s nadolazećim i uskoro vladajućim tendom, the Rolling Stones izdaju album „Their Satanic Majesties Request“.

Bio je to album na kojem su se slomila mnoga koplja, kako onda tako i dan danas, no u jednom je nešto ostalo isto, ocjena da je album daleko od najboljih ostvarenja grupe.

Album je u trenutku izlaska poglavito gledan kroz lupu suparnika, „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“, s kojim se nije i neće nikada moći uspoređivati u ni jednom segmentu. (čak je i omot album sličan!). Dok je „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ od trenutka izlaska do danas ocijenjen kao neprikosnoveno remek djelo, dotle je njegov suparnik dobio sve samo ne tu ocjenu.


The Rolling Stones – “2000 Light Years From Home”

Mnogo se faktora umiješalo u tu konačnu ocjenu.
Kao prvo, grupa se našla na stranom teritoriju, jer je krenula prama psihodeliji i eksperimentu, što u konačnici i nje dalo neke velike rezultate.
Drugo, ovo je prvi album kojeg su sami producirali, starom producentu/manageru Andrew Loog Oldhamu su dali otkaz. Stoga nije ni čudo da je produkcija dodatno zakopala album kod kritike ali i kod sljedbenika. Iako je došao na liste na obje stane Atlantika, i postigao zlatne tiraže (po inerciji), veoma brzo ih je i napustio.


The Rolling Stones – “Sing This All Together”

I naposljetku, droga koja je carevala nije poučila ni blizu onakve rezultate koje su akteri očekivali. Uostalom, the Beatles su stvorili „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band“ bez da su skoro zapalili cigaretu, a kamoli okusili drogu.

Ono što je dodatno pridonijelo povijesno slabom statusu albuma jet i reakcija samih aktera, koji su redom nakon nekog vremenskog odmaka veoma loše govorili o njemu.


The Rolling Stones – “Citadel”

I naposljetku, krug koji je otvoren s gaženjem po teritoriju kojim ne vladaju, se zatvorio odbacivanjem „čistunaca“ iz redova sljedbenika, jer na albumu skoro uopće nema bluesa ni njegovog direktnog utjecaja.

Sve je ovo pridonijelo da album „Their Satanic Majesties Request“ ostane sam u svojem postojanju, jer su već nasljednici krenuli utabanim stazama i donijeli sa sobom blues i njegove derivate u verziji the Rolling Stonesa.

Intrigantno je da je za snimanja albuma, tandem  McCartney/Lennon pjevao prateće vokale u pjesmi “We Love You”, koja je izdana kao singlica nakon izlaska albuma.

I za kraj, sam naziv albuma je došao pod parafraze natpisa na Britanskoj putovnici: “Her Britannic Majesty requests and requires…”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh