The Monkees – “Last Train To Clarksville”

Kolovoz – 1966.

The Monkees su bili jedan od prvih, ako ne i prvi ciljani projekt u muzičkom miljeu prošlog stoljeća. Naime, Amerika je trebala odgovor na engleske Beatlese, i rodio se sastav koji je trebao biti njihov pandan na kontinentu, the Monkees.

Sve vezano uz ovu grupu, od postanaka, znači od naziva, lansiranja, TV serije, singlica, načina na koji su skladane kompozicije, lansiranja istih, boravak na svim mogućim TV postajama i na radijskom prostoru, ukratko, svaki je segment, korak, .. , bio pomno kopiran od originala i dakako, prenesen „na američki način“.

Grupa se ciljano okupila oko istoimene TV serije za mlade, dok je za muziku bio zadužen skladateljski duo Tommy Boyce i Bobby Hart. Prve su epizode TV serije nagovijestile da bi cijeli projekt mogao i te kako uspjeti, dok su zato vrijeme singlice, pa i albumi grupe krenuli na pohod po top listama.

Prva singlica koja je izdana pod imenom The Monkees bila je “Last Train To Clarksville”, koja po samom izlasku krči put prema vrhovima top lista.

Kako je grupa nastala „u laboratoriju“ diskografske kuće, odmah su se počele širiti glasine da u studiju grupa nije ni svirala, već su to umjesto nje odradili provjereni studijski muzičari.

Stigma „ljepuškastih lica i nasmijanih pogleda“ će ih pratiti cijelog života grupe, no, iz nekog inata, momci su krenuli u nekom drugom smjeru. Naime, po završetku emitiranja serije, očekivalo se da će se i „projekt the Monkees“ ugasiti. No, to se nije dogodilo, štoviše, grupa je nastavila s radom i sljedećih pola stoljeća dokazivala svoju muzičku ingerenciju.

Stigma jednom nametnuta, se teško skidala, ali danas znamo ono što je najbitnije. Možda i nisu svirali na prvim singlicama, pa možda i na prvom albumu grupe, ali su se tijekom vremena etablirali i dokazali kao eminentni muzičari. Dakako, daleko od onoga što su trebali prvobitno biti, pandan Beatlesima u Americi, ali da su se dokazali kao pristojan bend, to sigurno da.

Uostalom, tvrdnju dokazuje i činjenica da su 2016. godine izdali album “Good Times”, koji je nastavak izdanja u novom stoljeću i potom krenuli na rasprodanu turneju.

Biti na sceni više od pola stoljeća i cijelo vrijeme uporno negirati prvobitni status, te se potvrđivati kao samostojan bend, ipak ne može svatko.

Ako ne ništa drugo, radi toga im treba skinuti kapu!


The Monkees – “Last Train To Clarksville”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh