The Jimi Hendrix Experience – “Hey Joe”

Prosinac – 1966.

Povijest velikog hita Jimi Hendrixa ne počinje njegovim ustoličenjem na tron. Ona seže daleko prije, u vrijeme kad je Jimi imao svoj bend Jimmy James and the Blue Flames. „Hey Joe“ je bila pjesma koju su svakodnevno izvodili.

Povijest dalje kaže, da je , Chas Chandler, (ex. Animals basista), u potrazi za bendovima koje bi preuzeo kao producent i kao manager, nabasao na Jimijevu grupu i prvo što je čuo, bila je „Hey Joe“. Bilo je to dovoljno da privoli Hendrixa da napusti Ameriku i krene u Englesku s njime kao managerom.

Povijest nastavlja, kad je Jimi došao u London, nakon par koncerata zaokuplja pažnju cijele muzičke komune tog vremena, te se nedugo nakon njegovog prvog koncerta s novooformljenom grupom Jimi Hendrix Experience, pojavilo pitanje prestiža samo prisustvovanje njegovom koncertu. Stoga, ne treba posebno naglašavati da su se u nekoliko dana, na njegovim koncertima izredali svi koji nešto u muzici znače, ali doslovno svi.

I ako slijedimo povijest, ona nastavlja s pričom. Jimi Hendrix Experience ulazi u studio i snima „Hey Joe“, koji po izlasku dolazi na top liste, ali samo u UK. U Americi je nije omirisao, što je i razumljivo, jer status je Jimi izgradio u tako kratkom vremenu samo na Otoku. No, to ne sprečava Rolling Stone magazin da pjesmu u izvedbi Jimi Hendrixa postavi na #201. mjesto svoje liste The 500 Greatest Songs of All Time.

Nadalje, povijest nam kaže da je „Hey Joe“ bila posljednja pjesma koju je Jimi izveo na Woodstocku, i da je u biti bila posljednja pjesma s kojom je završio festival, jer Jimi je bio posljednji izvođač.

Stoga, ako bi pričali priču o Jimi Hendrixu i pjesmi „Hey Joe“ mogli bi komotno napuniti lijepu debelu knjigu. I to bi bio samo mali fragment njene povijesti, jer ju je obradilo nebrojeno umjetnika, toliko da im se broja ne zna. (No, kako se u ocjenjivanju obrada ipak upliće osobni ukus, osobno, obrada Roy Buchanana je moj favorit.)

I za kraj, autor ove pjesme je pomalo nejasno determiniran, jer poznato je da je Billy Roberts registrirao copyright (autorska prava) 1962. godine u Americi za ovu pjesmu, što ne znači da je i autor.
Neki izvori navode da je narodna, ali kad se zna da se pojavila 1960. godine, (registrirana 1962. godine), ona je to malo vjerojatno.


The Jimi Hendrix Experience – “Hey Joe”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh