The Beatles & „The Ed Sullivan Show”!

Veljača – 1964.

The Beatles dolaze u Ameriku i nastupaju u „The Ed Sullivan Show”.

Ovim nastupom su širom otvorili vrata grupama s Otoka, koje su započele svoj pohod na ovaj kontinent. Poznat kao “British Invasion”, pokret poprima razmjere epidemije, koja se najviše očitovala na top listama, gdje na prvih desetak mjesta nije bilo nikoga iz Amerike osim Elvisa.

Da ironija bude veća, invazija je počivala na bluesu, koji je u Americi bio zapostavljen, ignoriran od strane publike i kritike, te smještan u razred primitivnih pravaca osuđenih na umiranje sa smjenom generacija.

U tom kopernikovom obratu i zamjeni teza, Britanci prodaju Amerikancima njihov vlastiti proizvod, dakako, zapakovan u aktualnu ambalažu.

Ne ostajući imuna, Amerika širom otvara vrata svim mogućim i nemogućim grupama sa Otoka, postajući meka za čak nepoznate sastave s Otoka. I tu dolazi do pomalo smiješnih situacija, da je grupa daleko poznatija u Americi nego kod kuće.


The Beatles Rare Moments With Ed Sullivan

Vrhunac ovakve ironije, ako je tako možemo nazvati, je popularnost grupa the Rolling Stones, Animals i Kinks, od kojih su Animals u trenutku lansiranja blues klasika “Houses of Rising Sun” i “Don’t Let Me Be Misunderstood”, nadmašili same Beatlese. Dakako, ovi veoma brzo preuzimaju primat.

Kao posljedica ove invazije u Americi se počinju sramežljivo rađati grupe po uzoru, te dakako, manje više sve imaju isto ishodište – blues.


The Beatles /Ed Sullivan Show/ – “I Want To Hold Your Hand”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh