Stick Men – “Prog Noir”

Rujan – 2016.

King Crimson je svojim postojanjem ne samo donio bezvremenska remek djela moderne muzičke umjetnosti, već istovremeno razgranao porodicu na bezbrojne pod-sastave, koji se vode kao ravnopravni dio familije, iako s njom u izričaju katkad i nemaju previše sličnosti.

Ne samo to, mnogi su uzeli jedno razdoblje stvaralaštva sastava i samostalno ga nastavili razvijati.

Sastavi pod okriljem King Crimsona su osnovani od članova, bivših i sadašnjih, koji u biti rade “side projekte” od njih. Sve se ovo odvija pod budnim okom i uz dozvolu Roberta Frippa, osnivača i skoro da mogu reći, vlasnika King Crimsona.


Stick Men – “Embracing The Sun”

Jedan od najpoznatijih bedova te vrste je Stick Men, kojem ime sve kaže. Za poznavatelje muzike sam nadimak Stick Man asocira na Tony Levina, pa stoga i sastav kojeg je oformio nosi taj naziv. Uz Levina na basu i svemu što se pod time podrazumijeva, u sastavu sviraju još i Markus Reuter, na gitarama, te Pat Mastelotto na svim vrstama bubnjeva i udaraljki. Dakako, uz Levina i Mastelotto je član King Crimsona.

U tom sastavu nastaje album “Prog Noir”.

Poznajući ovaj trio nije bilo sumnje o sadržaju albuma. Možda najbliži vjernom opisu je bio jedan od novinara na netu, kad je sadržaj albuma nazvao “Crimsonesque tapestries“, aludirajući na jednu od verzija izričaja matične grupe.


Stick Men – „The Tempest“

Drugim riječma,  album je protkan jazzom, umotanim u teški/metalni izričaj. U Levinovom stilu! Albumom dominirati neobična Mastelottova ritmika koja je uostalom opčinila masterminda King Crimsona, Roberta Frippa, koji ga je pozvao da mu se pridruži. Mastelotto je s Frippom već u nekoliko inkarnacija matične grupe, što dovoljno ukazuje na nivo kvalitete koju isporučuje ovaj bubnjar.

Muzika sastava Stick Man na prvo slušanje i nije muzika za svako uho. Teško se lijepi u memoriju, ali ima jako retroaktivno djelovanje.

No, i pored toga, za neko divno čudo, Stick Man je jako popularan bend u Europi, gdje ima malu armiju sljedbenika.
Ne samo iz undergrounda!


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh