Roger Waters – “The Dark Side of the Moon – Redux”

Pobogu zašto !!!!!?????…

O Pink Floyd, o njihovom krucijalnom djelu „The Dark Side of the Moon“ (u nastavku samo skraćeno TDSOTM) pisano je na ovom portalu, pisane su knjige, pravljene su televizijske emisije…. . U Hi-Fi krugovima TDSOTM je i dan danas referenca za ocjenu zvuka, stereo separacije ukratko kvalitetu samog sistema.

Album koji je probio sve granice u prodaji nosača zvuka, boravka na top ljestvicama. Album koji se i dan danas prodaje i to jako dobro.

Gore navedeno je sve više nego poznato međutim radi korektnosti osobnog  doživljaja samog albuma TDSOTM to sam morao navesti. Za mene osobno TDSOTM uz album „Live“, grupe Genesis su od krucijalne važnosti za ulazak u prog -fuzijske vode kojima plovim evo i danas

Ove godine slavi se 50 godina od izlaska  albuma te je u Travnju izdan fantastični box-set TDSOTM, koji predstavlja album u jednom novom ruhu. Ruhu za sladokusce koji usprkos paprenoj cijeni svaki poštovatelj grupe Pink Floyd mora bar poslušati, ako ne kupiti.


Roger Waters – “Money”

U knjizi koja je dio box-seta lijepo je navedeno koji je doprinos benda kao grupe u stvaranju ovog epohalnog albuma. Tako je navedeno da je Mason  bio skoro kao sound tehničar i da je završna savršena produkcija skoro pa njegovo djelo. Ima toga još, ali nepobitno je  da je TDSOTM progresivan album koji je prvi probio sve granice mainstreama i  dosegao božanski status.

Poslije TDSOTM Roger Waters se profilirao kao alfa i omega grupe Pink Floyd. Izdali su se veliki albumi, ali sve je završilo kako je završilo. Waters je napustio band … O sudskim trakavicama oko prava na korištenje imena benda se pričalo mjesecima. Ipak ostatak grupe Pink Floyd na čelu s Gilmourom snima par albuma. Obara sve rekorde u prihodima od turneja. Ukratko kapitaliziraju ime Pink Floyd bez Watersa. Tokom godina bilo je par kratkih reuniona, ali ništa što bi nagovještavalo konačan  renuion, Smrt Wrighta otklonila je bilo kakvu nadu da bi do toga došlo.

Dakle, ove godine izdan je box-set TDSOTM i  prije toga je Waters najavio da je snimio novu verziju TDSOTM i nazvao je Redux.

Osobno OBOŽAVAM Watersa. Njegovu tvrdoglavost, hrabrost da brani svoje stavove i najviše njegovu muziku i tako sam dočekao TDSOTM Redux.

I prije slušanja novog Watersovog albuma imao sam sumnju kako će to izgledati. Jednostavno nisam imao ideju u kom bi pravcu to moglo ići. Poslije prvog drugog, ….. , slušanja nevjerica, razočaranje. Pa pobogu što je ovo?

Shvaćam da postoje umjetničke slobode, ali ovako (po meni) unakaziti jedan od fundamenata rocka nije bilo potrebno. Sam Waters na albumu ne pjeva, već  …. recitira. Shvaćam njemu je 80 godina. Starac je, ali starac je i Mick Jagger.


Roger Waters – “Time”

Na originalnom albumu postoje prekrasne vokalne dionice koje su na ovom albumu iskasapljene. Što se tiče instrumenata izludio me je jednoličan ritam bubnjeva koji se ponavlja tijekom cijelog albuma i jako je prenaglašen, „Money“, „Time“, …. , ne postoje. Postoje samo naznake osnovnih muzičkih kolorita, samo to.

Iskreno pokušavao sam par dana slušati album. Pokušavao sam ga par dana analizirati, ali nije išlo.

Ne shvaćam svrhu postojanja ovog albuma.

U rijetkim pozitivnim komentarima na portalima pokušava  se naglasiti poruka koju Waters kao starac šalje …, kome?
Samom sebi?

Zašto je Waters uopće snimio ovaj album nije mi jasno?
Da dokaže samom sebi da može?

Ako je to, onda je to-to. Može!
Da dokaže kolegama iz bivše grupe da je još uvijek svoj?
Da prenaglasi svoj dio u stvaranju originalnog albuma?

Mislim da u tom grmu leži zec. Roger je pokušao sam sebe glorificirati, ali nije mu uspjelo.

Zaključak
Nastaviti slušati TDSOTM, a ovaj album zaboraviti. Neuspio eksperiment jednog genija.

Osobno sada ću Watersa voljeti još više. Ovim albumom je pokazao da je i on samo čovjek, te da može napraviti sranje!

Iskrena preporuka, preskočite ovaj album.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh