Robert Wyatt – “Ruth Is Stranger Than Richard”

Svibanj – 1975.

album-art

00:00

Robert Wyatt izdaje treći solo album „Ruth Is Stranger Than Richard“.

Bio to nasljednik iznenađujuće uspješnog prethodnika, „Rock Bottom“ s kojim je Robert skrenuo poglede na sebe, ne samo radi nesreće koja ga je pogodila. Naime, pad s prozora na kojem je sjedio imao je katastrofalne posljedice, invalidska kolica su mu postala stvarnost.

No, nije posustao duhom. Napušta rad u grupi, (Soft Machine, Matching Mole), te nastavlja solo. Iako bubnjar, širi horizonte učeći svirati mnoge instrumente, te na solo projektima, pored najutjecajnijih imena iz svijeta muzike, manje više sve sam pokriva. U tom kontekstu je impresivan njegov odnos trubom, koju je naučio svirati i svirao je na kasnijim albumima, iako nije uzimao nikakve lekcije, ni pohađao nikakve satove sviranja. Poanta u ovom jest da je u jazz krugovima isplivao kao trubač, što je čak i za njega bilo prvoklasno iznenađenje,

S drugim solo albumom  „Rock Bottom“ je sebi priskrbio auru velikana, no, nažalost, s naseljenikom, „Ruth Is Stranger Than Richard“, nije uspio zadržati kontinuitet uspona. Bar ga je tako ocijenila kritika tog doba, a i auditorij kao takvog prihvatio. To se reflektiralo i na prodaju, te prethodnik ipak ostaje najprodavaniji u opusu ovog umjetnika.


Robert Wyatt – Soup Song

Nakon pola stoljeća stvari stoje drugačije. Nitko ne spori veličinu albuma „Rock Bottom“ , no,  „Ruth Is Stranger Than Richard“ ima svoje mjesto i to ne za ništa. Vrijeme mu je dalo patinu koja prekriva klasična izdanja žanra u kojem je nastao, te se danas ovaj album uzima ne kako slabiji nasljednik „hita“, već kao samostojno djelo koje samo po rednom broju stoji iza njega.

Sama lista učesnika u stvaranju albuma je u najmanju ruku impresivna. Tu su, Phil Manzanera, Fred Frith, Mongezi Feza, Brian Hopper, Charlie Haden, Bill MacCormick, Laurie Allan, George Khan, Gary Windo i naposljetku sveprisutni genij i siva eminencija anti-jazza, Brian Eno.

Za producentskim pultom je sjedio Nick Mason.

Ovo možda nije ogledni Robertov album, pa ni neko veliko izdanje Canterbury scene, ali i te kako je važan u velikom produkcijskom lancu pokreta, koji se pak s ovim albumom ugazio na još jedno neistraženo polje.

Za ljubitelje ove muzike neizostavna stanica pri slušanju, ostali, po volji!


Robert Wyatt – “Ruth Is Stranger Than Richard” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh