Rick Miller – “Old Souls”

Vlastiti put stare duše

Beskrajna enigma progresivnog rocka nastavlja se dokazivati ​​kao gotovo nadrealna stvarnost, a sama veličina njegove povijesti i tekuće naslijeđe ostaju zapanjujući. To se događa kada imate globalni fenomen koji će zauvijek nuditi nova otkrića.

Postoje progresivni umjetnici koji kao da stvaraju glazbu za vječnost, ali, ipak, iz nekog razloga, nikada zapravo ne dobiju priznanje koje zaslužuju.

Rick Miller jedan je od temeljnih stupova na kojima se bazira suvremeni progresivni žanr, čija kreativnost ne blijedi s godinama, naprotiv, o čemu svjedoči i njegova ogromna nezavisna produkcija.

S ‘Old Souls’, još jednim toplim dodatkom u svojoj sagi, on ne ruši nikakve kalupe niti isprobava nove žanrove. U stvari, ovo je album sa moderniziranim prog-rock zvukom koji je ponešto različit od klasičnog, žanrovski definiranog zvuka iz prošlosti, kao rezultat osobne evolucije – fantastična instrumentacija i neporeciva atmosfera, kapitalizirajući vlastiti gitarski i vokalni stil te umjetničku zrelost.


Rick Miller – “Time’s Way”

Kao što možete zaključiti iz mračne evokacije prisutne u senzualnim omotima njegovih albuma, naslovnica i ovog albuma je također tajanstvena i istovremno ljupka, odražavajući nevjerojatnu glazbu iznutra.

Uglavnom, album, iako lirski prikazuje neke bitke dobra i zla, posebno unutar individualnog uma, posebno je bogat onim što se tiče emocionalne strane muzikalnosti. Ako pjevanje nameće taj emocionalni status, usporeni tempo muzikalnosti pridonosi mračnim atmosferama koje se stvaraju, interakcijom između različitih instrumenata i mostova između različitih pasusa. U kombinaciji s pažljivim ritmovima, fluidnom gitarskom radu s produljenim gitarskim solažama i povremenim rifovima kao i prigušenim lutajućim motivima akustične gitare, izvrsno uklopljenom sa slojevitim teksturama klavijatura, sablasnim nastupima flaute i gudača, s Rickovim elegičnim vokalom, pastoralnim koliko melankolija može dobiti, te ponekad naglašenim anđeoskim zborovima, aranžmani su suptilni, harmonični i općenito prilično glatki.


Rick Miller – “Haunt Me”

Pun nezaboravnih, zavodljivih linija i izražajnih slika kroz riječi i glazbu, atmosferski nabijen, pomno izveden progresivni rock s ambijentalnim elementima, folk orijentiranim detaljima i određenom glazbenom inspiracijom ukorijenjenoj u djelima Pink Floyd-a, The Moody Blues-a i Alan Parsons-a, posebnost je ovog kanadskog umjetnika.

U ovoj fazi svoje glazbene karijere ima sigurnu ruku u stvaranju toplih, melankoličnih i smirujućih krajolika te vrste, povremeno bojeći ih teksturama, efektima i zvukovima koji dodaju više napetosti i opsjedajući karakter u procesu, ali uvijek oprezno, suptilno i uglavnom ne na suviše dramatičan način, čvrsto uspostavljajući vlastiti zvuk i identitet, zbog čega njegove skladbe imaju manje izravnih referenci na druge izvođače.


Rick Miller – “A Stitch In Time”

Savršena instrumentacija, iznenađujući aranžmani i promjene ritma, kompozicijska inteligencija koja se koristi različitim glazbenim nomenklaturama, streamovima i nježnim simfonijskim pozadinama s krhkim instrumentalnim detaljima kao bitnim građevnim elementima stvara sveobuhvatan koncept kao prekrasnu orkestralnu sintezu.

Romantizam, energija, delikatnost, epski i lirski, osjećajni pristup rezultira kinematografskim soundtrackom koji može biti mračan, zamišljen, pun čežnje i fokusiran na snažne melodije koje prodiru u duh i dočaravaju duboke slike.

Iako možda ‘Old Souls’ neće promijeniti vašu percepciju svijeta pa ni glazbe, to je ipak album s misterijom i ljepotom, pozadinom i blagostanjem, s osjećajem intrige i promišljanja; album vrijedan otkrivanja.

Jer kad stara duša slijedi svoj vlastiti put, banalnost i otrovna energija ne postoje u njenom životu.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh