Prvi snimljeni zvuk!

Travanj – 1860.

Dugo vremena se smatralo, a gotovo svi udžbenici sugerirali da je Thomas Edison bio taj koji je prvi snimio zvuk, te da je naracija pjesme “Mary had a Little Lamb” bila ta koja je otvorila povijesna vrata prodoru nosača zvuka.

No, posljednje istraživanje je otkrilo da to ipak nije povijesna istina. Zaslugu za prvi snimljeni zvuk nosi francuski znanstvenik Édouard-Léon Scott de Martinville, koji je 09. Travnja – 1860. godine (skoro dvije dekade prije Edisonovog eksperimenta), snimio prvi zvuk u povijesti ljudske civilizacije.

Čast da bude snimljena pripada narodnoj pjesmi “Au Clair de la Lune”.

No, izum Édouard-Léon Scotta je imalo jedan ogroman nedostatak. “Phonautograph”, kako ga je nazvao, nije mogao reproducirati zvuk, već ga samo snimati. (kako je znao da ga je snimio ako ga nije mogao reproducirati!?)

Tako u biti, neće doći do brisanja povijesnih zasluga, već korekcija, s time da će Edison ipak ostati kao pionir u reprodukciji zvuka.


First sound ever recorded (1860)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh