Nirvana
1987. – 1994.

album-art

00:00

Evala svima ispred radio prijemnika, počinje emisija Music LP-Underground.

U emisiji će biti riječi o grupi Nirvana, njenom životu, putu i kraju djelovanja.
Autor teksta po kojem je napravljen ovaj sinopsis je Zoran Grulović.

 Ako bi trebali imenovati posljednji rock band koji je u kratko vrijeme stekao milijune obožavatelja i postigao kultni status, onda bi to zasigurno bila Nirvana.

Djelovali su niti šest godina, izdali tri albuma i uspjeli postati jedan od najuspješnijih bendova svih vremena. Osim što su popularizirali potpuno novi rock pravac, postali su i fenomen o kojem se često raspravlja u glazbenim krugovima. Nisu bili samo bend, već i glasnogovornici generacije koja je tražila smisao u svijetu ispunjenom komercijalizmom i masovnom konformizacijom. No, kao i svaka priča o uspjehu, tako je i Nirvanina imala svoje tamne strane o čemu ćemo više u nastavku.

Cijela ova emisija je posvećena 30-oj godišnjici Nirvaninog koncerta u Ljubljani 27. veljače 1994. godine, samo dva dana prije njihovog posljednjeg nastupa u Münchenu, 1. ožujka 1994. godine.

Priča o Nirvani počinje kada su se u srednjoj školi upoznali Kurt Cobain i Krist Novoselich, a spojilo ih je to što su zajedno odlazili na probe lokalnog banda Melvins. Cobain je bio jedan od onih tinejdžera koji se nisu uklapali…, pa, nigdje. Bio je dijete rastavljenih roditelja, živio je s majkom koja ga je čak bila izbacila iz kuće tako da je u jednom razdoblju bio beskućnik, i bio je propalica koja nije završila srednju školu. Znači, bio je po svim parametrima na dnu društvenog staleža.

Ali po nečemu se ipak isticao, a to je da je još kao dijete razvio interes za glazbu i umjetnost. S obzirom na to da je imao vrlo turbulentnu obiteljsku situaciju, utjehu je pronašao u punk rocku, a za to je prvenstveno zaslužan Buzz Osborne, pjevač Melvinsa, koji mu je posuđivao ploče. Cobainu su se najviše svidjeli The Stooges i Black Flag i odlučio je imati band sličan njima.

Nakon što je napustio srednju školu, Kurt je 1985. godine s dva člana grupe Melvins osnovao band Fecal Matter. Iako taj band nije dugo trajao uspjeli su snimiti demo album koji je, iako produkcijski dosta loš, dao neke naznake budućeg zvuka Nirvane. Ali ima još nešto, velika je vjerojatnost da Nirvana nikad ne bi ni postojala da ovaj album nije snimljen. Naime, Cobain je uporno pokušavao nagovoriti svog prijatelja Krista Novoselicha da osnuju band, ali ovaj iz nekog razloga nikako nije pristajao. Tek nakon što mu je Kurt dao da presluša ovaj demo, Novoselich je pristao. Njih dvoje, Kurt kao pjevač i gitarista i Krist kao basista, odmah su kliknuli, ostalo im je samo da nađu bubnjara. Taj zadatak se pokazao puno težim nego što su oni zamišljali. Svakakvih je tu likova bilo, da bi se na kraju odlučili za Chad Chaninga koji im se učinio kao dobar momak u usporedbi s čudacima i agresivcima prije njega. Nakon što su osnovali bend gubili su se u pronalaženju pravog imena za njega. Na kraju je odluka pala da se bend zove Nirvana jer, kako je bio izjavio Cobain, nisu htjeli neko zlo i vulgarno punk ime već neko koje odiše mirnoćom i ljepotom.

Uskoro su počeli snimati demo snimke koje su slali svim mogućim izdavačima da bi 1988. godine uspjeli potpisati za Sub Pop izdavačku kuću koja im je obećala da će im izdati album, ali ako i oni sami kao bend budu sudjelovali u financiranju istoga. Slijedom tog dogovora 1989. godine izdaju svoj prvi album ’Bleach’ koji ih je koštao nekih 600-tinjak dolara. Iako album nije imao gotovo nikakav komercijalni uspjeh bio je dosta dobro prihvaćen kod kritičara. ’Problem’ pod navodnicima je bio taj što je zvučao preagresivno da bi ga prihvatili mainstream mediji. ‘Bleach’ je bio mješavina punka, metala i indie rocka, a takav mix je dobio ime grunge.
Bilo je još bendova iz Seattlea i okolice, kao npr. Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden i Mudhoney koji su pripadali tom grunge pokretu koji se pojavio krajem 80-ih godina.

Uglavnom, moglo bi se reći, da su nakon albuma ’Bleach’ odustali svirati malo tko bi ih se uopće sjećao. Interesantno je da je Cobain jednom izjavio da je na neki način bio prisiljen pisati tako agresivnu glazbu, jer je izdavačka kuća zahtijevala od njih da sviraju taj novi grunge rock stil koji se njemu nije osobito sviđao. Ipak, albumom ’Bleach’ uspjeli su pridobiti poštovanje drugih glazbenika, pri čemu ih je najviše ishvalio Thurston Moore iz Sonic Youtha, rekavši da je album istovremeno punk i potpuno melodičan, što i nije čudno znajući da je Cobain bio veliki fan Pixiesa.

Taj spoj punka i melodičnosti, ali i popa koji će biti puno naglašeniji na kasnijim albumima, posebno se vidi na pjesmi ‘About a Girl’ za koju možemo reći da je najveća uspješnica sa albuma ’Bleach’.

Nirvana je gradila svoju reputaciju bijesnim live nastupima uz obavezno razbijanje instrumenata na kraju koncerata, a treba reći i da pri tom razbijanju nisu štedjeli ni sebe. Odaziv na njihove koncerte bio je sve veći, jer su mladi pohrlili vidjeti bend koji je znao izraziti njihovo kolektivno nezadovoljstvo.

Ulaskom u 90-te dešavaju se najveće promjene u bendu. Channing ih je napustio nezadovoljan, jer ne sudjeluje u pisanju novog materijala, a zamijenio ga je Dave Grohl, inače bivši bubnjar punk benda Scream. Isto tako, potpisali su za DGC Records i to po preporuci Kim Gordon iz Sonic Youtha.

Grohlovo energično i nevjerojatno precizno bubnjanje dali su ogroman vjetar u leđa Nirvani i pretvorilo ih od običnog garažnog benda u bend koji može puniti stadione.

Cobain sve više radi na novom materijalu, ali ipak uzima u obzir da on bude lakši za slušanje i prvenstveno namijenjen mlađoj populaciji.

1991. godine ulaze u studio i počinju snimati novi album. Početkom devetog mjeseca prvo objavljuju singl ‘Smells Like Teen Spirit’ koji je ustvari bio Cobainov pokušaj stvaranja ultimativnog pop hita, a krajem mjeseca i cijeli novi album ’Nevermind’. DGC Records je očekivao da će album biti dobro prihvaćen, ali ono što se desilo nisu očekivali niti u najluđim snovima.

’Nevermind’ je bio poput glazbenog potresa koji je razorio postojeće norme i osvijetlio put ka novom glazbenom pejzažu. Album je donio grunge u mainstream, a Nirvanu pretvorio u superzvijezde.

Zahvaljujući singlu ‘Smells Like Teen Spirit’ koji se neprestano puštao na radiju i na MTV-u i koji je poharao sve moguće ljestvice skinuvši s trona i tada neprikosnovenog kralja popa Michaela Jacksona, album je postigao ogroman uspjeh. U samo nekoliko mjeseci od objavljivanja prodano je već više od tri milijuna kopija. Moglo bi se reći da je u tom trenutku punk rock bio najpopularniji glazbeni žanr na svijetu. Rolling Stone je uvrstio album ‘Nevermind’ među najbolje albume ikad snimljene.

Sami članovi Nirvane, a tu prvenstveno mislim na Kurt Cobaina, nisu se baš znali nositi s ovim iznenadnim uspjehom i počeli su otvoreno odbijati ogromnu medijsku pažnju koja ih je pratila na svakom koraku. Ali usprkos svemu postajali su sve popularniji i popularniji, a ‘Nevermind’ je postao jedan od najprodavanijih albuma svih vremena.

Utjecaj ovog albuma na glazbenu industriju je bio toliko jak da su izdavačke kuće ubrzano počele potpisivati ugovore s drugim grunge izvođačima uvidjevši da je alternativni rock odjednom postao iznimno profitabilan.

U međuvremenu, Cobain je oženio svoju djevojku Courtney Love i počele su glasine da su se oboje navukli na heroin. Kako to obično biva, počele su i svađe unutar benda oko podjele tantijema, jer je Kurt smatrao da zaslužuje veći postotak s obzirom na to da je napisao većinu pjesama. Da te svađe nisu bile nimalo bezazlene govori i podatak da se sve više pričalo o tome da se Nirvana raspada. To je poprilično uzburkalo emocije u DCG Recordsu te su htjeli zadržati momentum uspjeha albuma ‘Nevermind’ i u 12-om mjesecu 1992. godine izdaju dosta eklektičnu kompilaciju ‘Incesticide’ na kojoj su bili njihov singl ‘Sliver’ iz 1990-e, demo snimke, B strane oba albuma i neke neobjavljene snimke. Iako nikad nije bio zamišljen kao album za sebe, mnogi će reći da je ovo, ustvari, njihovo najbolje izdanje. Nakon maksimalno ispoliranog albuma ‘Nevermind’ očito namijenjenog širokim masama, usudili su se izdati antimainstream album prepun depresivne lirike i shizofrenične glazbe.
I nisu pogriješili.

Koliko je Nirvana u tom trenutku bila popularna govori i to da je čak i ‘Incesticide’ prošao komercijalno vrlo dobro, iako nije bilo velike promocije i pompe oko njega.

Cobaina je slava sve više počela gušiti i stalno je tražio nove načine da pobjegne od nje. Jedan od tih načina je bio i taj da se na novom albumu Nirvane odlučio vratiti indie korijenima za što je bio zadužen producent Steve Albini.

DCG Records je bio nezadovoljan odlukom Nirvane da se vrati sirovom zvuku i od novog albuma su očekivali ništa manje nego da bude ‘Nevermind 2′. Tenzije između benda, producenta i izdavača su bile tolike da nakon dva tjedna snimanja albuma nitko nije bio zadovoljan snimljenim materijalom. Na kraju su napravili još jedno peglanje albuma i u devetom mjesecu 1993. na svjetlo dana izlazi album ’In Utero’.

Činilo se da će nesuglasice na snimanju uzeti danak i možda pokvariti finalni proizvod, ali to se ipak nije desilo. Iako se nije prodavao kao ‘Nevermind’, kritičari su ishvalili ovaj album. Čak i oni koji su ih optuživali da su se prodali prošlim albumom i izdali alternativnu scenu počeli su ih opet hvaliti.

S obzirom na to da se desilo da je ovo Nirvanin posljednji album, teško je ne napomenuti da je originalno ime koje je Kurt dao ovom albumu bilo ’I Hate Myself And Want To Die’.

Odmah po izlasku albuma krenuli su na turneju po Americi, a u 11om mjesecu su snimili ‘MTV Unplugged’ koji će kasnije biti izdan kao album. Početkom 1994. godine kreću na turneju po Europi, a to  će im, nažalost, biti i posljednja turneja.

Kurt Cobain je već neko vrijeme bio teški ovisnik i to je polako dolazilo na naplatu.

Dok je Nirvana bila na europskoj turneji, uoči nastupa u Rimu, Kurt se predozirao Rohypnolom i alkoholom i jedva su ga uspjeli spasiti. Ostatak turneje je odmah otkazan i Cobain je poslan na rehabilitaciju, s koje je on jednostavno… pobjegao.

Nekoliko dana kasnije objavljeno je da je pronađen mrtav. Cobainova smrt službeno je proglašena kao samoubojstvo pucnjem iz puške. Njegovo tijelo pronađeno je u prostoriji iznad garaže njegove kuće.

Cobain je bio suočen s nizom osobnih problema, uključujući borbu s ovisnošću o drogama, problemima u braku s Courtney Love, te pritiscima medijske pozornosti.

Kurtova smrt izazvala je brojne kontroverze i teorije zavjere, a jedna od njih je bila i da je Courtney bila upletena u njegovu smrt. Međutim, istraga je definitivno zaključila da je Cobain pod utjecajem heroina sam sebi oduzeo život.

Nakon Cobainove smrti, Nirvana se raspala, označavajući kraj jednog od najutjecajnijih bendova devedesetih godina. Unatoč tragičnom završetku, Cobainova glazba i tekstovi ostaju snažan dio glazbene povijesti, ostavljajući neizbrisiv trag u svijesti ljubitelja alternativnog rocka diljem svijeta.

Nirvanin utjecaj na glazbenu scenu i dalje je neosporno prisutan. Grunge je postao sinonim za autentičnost, a bendovi koji su slijedili Nirvanin put često su se trudili uhvatiti istu iskru bunta. Ipak, Nirvana nije ostavila samo muzički, već i kulturni pečat koji se osjeća i danas.

Cobain nas podsjeća da iza svake melodije može ležati duboka patnja. I dok se sjećamo njegovih glazbenih dostignuća, ne možemo zanemariti tamnu stranu slave koja ga je progutala.

Dok svijet nastavlja vrtjeti ploče Nirvane, ostaje nam tek nostalgičan zvuk gitara i neumoljiv ritam njegove sudbine.

Cobain nije samo glazbenik koji je oblikovao generaciju, već i podsjetnik na krhkost kreativnosti i cijenu koja može doći s njom. Njegova glazba živi, ali njegova prisutnost izblijedjela je u vrtlogu vremena.

Eto!

Dragi slušatelji, bila je to emisija posvećena grupi Nirvana, a u znak sjećanja na tridesetu obljetnicu gostovanja ovog sastava u Ljubljani.
Zahvaljujem još jednom autoru Zoranu Gruloviću, po čijem je tekstu napravljen sinopsisi ove emisije.

Cijelu emisiju, kao i sam sinopsis možete naći na portalu Music LP-Underground.

Ugodan ostatak dana želi vam autor i urednik, Jerko Jakšić.

Ciao Bao!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh