Mitch Mitchell
1946. – 2008.

Studeni – 2008.

Mitch Mitchell je još za života postao legenda. Na prvom mjestu jer je svirao bubnjeve u Jimi Hendrix Experience, a potom, ono danas manje znano, Mitch je u mladosti bio TV teen zvijezda. (igrao je u nekoliko teen TV serija).

Pa i sama činjenica da ga je Jimi Hendrix na audiciji za svoj bend, po dolasku u London, izabrao ispred Aynsley Dunbara, govori dovoljno. No, taj izbor nije dospio po „duhu svetome“ već kao rezultat minulog rada, a njega je kod tog dvadesetogodišnjaka bilo na pretek.

Mitch Mitchell je paralelno s glumačkom karijerom, stjecajem okolnosti počinjao i onu muzičku. Jim Marshall (da onaj po kome se zovu pojačala!) je imao muzički dućan u kojem je između ostalog prodavao bubnjeve. Mladi Mitch je subotom kad nije bilo škole, obavezno svraćao kod njega i sjedao za bubnjeve. Vidjevši da se radi o talentu, pusto ga je da vježba u dućanu do mile volje. Nije dugo trebalo da ga spazi Terry Marshall (sin starog Marshalla) i poziva ga u svoju grupu Soul Messengers. Bilo je to vatreno krštenje mladog Mitcha.

Imajući velikane za uzore (Elvin Jonesa i Tony Williamsa), Mitch stupa velikim koracima na pozornicu. A ta će ga pozornica do konačnog odabira u Jimi Hendrix Experience ugostiti s cijelom kremom ondašnje blues/jazz/rock scene. Lista je u najmanju ruku impresivna (dakako, za znalce muzike tog doba), Pete Nelson and the Travellers, Frankie Reid and the Casuals, Johnny Harris and the Shades, the Pretty Things, Bill Knight & the Sceptres, the Riot Squad i naposljetku the Who, s kojima je svirao u vremenu kad ih je napustio originalni bubnjar Doug Sandom, dok nisu pronašli Keith Moona.

Audicija za Hendrixov bend je protekla u isključivoj dominaciji mladog Mitcha, te ovaj sjeda za bubnjeve i počinje putovanje života.
Snima tri albuma, u biti sve studijske Hendrixove albume, pa čak uskače i povremeno umjesto Buddy Milesa u Band of Gypsies.

Na solo planu snima albume koji nisu dobro prošli. Po odlasku iz Hendrixove sjene osniva kratkoživuću grupu Ramatam, s kojom otvara koncerte velikana (EL&P, .. ), ali ne postiže komercijalni uspjeh ni s dva snimljena albuma (imao sam svojevremeno prvi album grupe i uopće nije bio loš, dapače, kad sam čuo da su se raspali radi neodaziva publike, nije mi bilo jasno o čemu se radi, ali .. )

Koji je status Mitch imao među kolegama govori i činjenica da je pored svih bubnjara u okruženju, a njih je bilo oho, ho, upravo Mitch izabran da svira bubnjeve u improviziranoj super grupi Dirty Mac. U grupi su bili, the Rolling Stonesi (Keith Richards) kao organizator projekta Rock and Roll Circus, pod kojim je bend i oformljen, dalje, tu su bili John Lennon, Yoko Ono, Eric Clapton, … .
Pa ni to mu nije bio najveći domet van matične grupe. Svira s Jack Bruceom, Mike Mandelom i Larry Coryellom u fuzijskom projektu (Mitch i jest bio jazz bubnjar!)
I lista se nastavlja …..

Kraj života je dočekao za bubnjevima benda koji je njegovao opus Jimi Hendrixa. Naime, svake godine se organizira “Experience Hendrix” turneja koja obilazi sve veće američke gradove. Specifičnost turneje jest da joj se za vrijeme trajanja pridružuju razni izvođači, kako je tko slobodan. Tako da ubiti u tijeku jedne koncertne sezone, pod kapom benda dođu najjači igrači trenutne scene koji su u pokretu po kontinentu. (dobra ideja koju je uveo Ringo Starr sa svojim „All stars“ orkestrom.)

Smrt ga je zatekla na turneji. Vjerojatno onako kako je i sam priželjkivao. Nakon koncerta u Seattleu, Mitch odlazi u hotel i ujutro ga nalaze mrtvog u krevetu. Pojavile su se spekulacije da je alkohol uzrok smrti, ali znajući kakav je život vodio dobar dio života nakon angažmana s Hendrixom, teško za povjerovati.

Bilo kako bilo, Mitch Mitchell je bio veliki bubnjar što dokazuje lista velikana s kojima je radio tijekom života.

R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh