Magazine – “Real Life”

Lipanj – 1976.

album-art

00:00

Postoje na svijetu albumi koji svoj status zahvaljuju trenutku izlaska, kvaliteti, ali i percepciji auditorija koje ga smješta na jednu ili pak na onu drugu stranu vrednovanja, bez obzir na stvarnu vrijednost.

Jedan od takvih album je dijelom prvijenac grupe Magazin, „Real Life“. Iako je u trenutku izlaska bio blagonaklono primljen, kritika, a i publika, mu nikada nije okrenula leđa, no, nikada, od svojih ranih dana do danas nije dobio onu zasluženu tiketu remek djela post punka, pa i epitet „udarnog ovna“ žanra.


Magazine – “Definitive Gaze”

Vrijeme je bilo očito takvo, izdanja su se lansirala kao na taci, bilo je teško pratiti sve skupa, a još teže pravilno i korektno kategorizirati neko djelo.

Ako u taj kontekst stavimo i prvi album grupe Joy Division i njegov neprimjetni boravak na ladicama prodavaonica ploča, onda sve postaje jasno. Danas pomalo neshvatljivo ali tako je bilo. Uostalom, ako ćemo se igrati analogije, tko zna koliko u ovom trenutku albuma leži po serverima diljem neta, a za koju godinu ili dekadu će biti proglašeni previdjelim remek djelima. (nitko nije prorok u svoj selu! .. ili tako nekako..)


Magazine – “My Tulpa”

Album „Real Life“ posjeduje sve ono što jedan veliki album post punk ere treba posjedovati, ali i daleko više od toga. Ovo je album koji je esencijalno spojio dva ogromna razdoblja, ono progresivne muzike i ono koje će otvoriti svojim postojanjem.

Dok se „Unknown Pleasure“ kao klin zabio u punk tkivo i razderao ga do kosti ubacujući u ljutu ranu adrenalnim esencije Doorsa, dotle je „Real Life“ kao neko amorfno tkivo izrastao na zasadama ranih sedamdesetih, transformirao se u artikuliranu strukturu muzičkog izlaganja koje su prigrabili i post pukeri i, poslušajte ovo, i stari progeri, umorni od preslušavanja prežvakanih albuma i recikliranih klišeja.


Magazine – “Shot By Both Sides”

Ako se po nečemu ocjenjuje ovaj album i smješta u povijesnu ladicu na samom vrhu onda je baš to, ma koliko danas šutjeli o tome i marginalizirali ovu činjenicu do nepostojanja. Neki iz bahatosti koja leži na „boljoj“ prošlosti, ali mnogi, u biti, skoro svi danas, iz neznanja.

Spoznaja gospodo draga, jest ono što ocjenjuje i daje vrijednosni sud o nečemu. Iza nas ostaje samo pepel, kojeg rasprši malo jači vjetar, ali djelo, upisao u kamenu ostaje do vijeka.

I ponovo, „Real Life“ je jedan od tih zapisa, kako kod autora, ali i ocjenjivača koji mu daju takav sud.

A vi?

Procijenite sami!


Magazine – “Real Life” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh