London Blues and Barrelhouse Club
1955. – 1961

Veljača – 1955.

Kad su Cyril Davies i Alexis Korner krenuli u muzičku avanturu nisu ni sanjali da će kao nerazdvojni duo postaviti temelje moderne muzike kakvu danas znamo. Iako daleko popularniji i poznatiji klub Ealing (Jazz) Blues Club, kojeg su otvorili 1962. godine, njihov prvi pokušaj proboja prezrene forme na Otoku je bilo otvaranje London Blues and Barrelhouse Cluba, koji je živio od 1955. do 1961. godine.

Za razliku od nasljednika London Blues and Barrelhouse Club je imao težak zadatak, jer u vrijeme otvaranja blues je stidljivo kucao na stražnja vrata, prezren u svim segmentima modernog društva, a skiffle (i rockabilly) je postajao dominirajući trend u muzici. Čak je i originalni naziv kluba bio London Skiffle Club, kojeg su otovriliAlexis Korner i Bob Watson, no Bob je uskoro odustao jer mu je bilo dosta skiffle muzike, te se povukao.
Alexis je potom zatvorio klub. No, otvorio ga je za nekoliko tjedana i od tog trenutka u stvari počinje povijest bluesa na Otoku. (dakako, pridružio mu se Cyril Davies).

Po samom (ponovnom) otvaranju klub njeguje pored dominirajućeg skiffle stila i blues, te ispočetka rijetko, a potom sve češće i češće dovodi bluesere „od preko Bare“ koji nastupaju u klubu, direktno šireći utjecaj koji će za koju godinu eksplodirati.

U tom kontekstu postoji jedan kuriozitet, usudio bih se reći, prijelomni trenutak po modernu muziku. Naime, u Listopadu 1958. godine za gostovanja u klubu Muddy Waters po prvi put na pozornici donosi električnu gitaru. Bio je to trenutak kad su i Alexis i Cyril posegnuli za Teslinim izumom, i lavina se počela lagano, ali nezaustavljivo kotrljati.

Rijeka bluesera je neprestano slijetala u London i na maloj bini održavala koncerte koji će zapaliti požar. A kad spomenemo imena Big Bill Broonzy, Brother John Sellers, Sister Rosetta Tharpe, Sonny Terry & Brownie McGhee, Memphis Slim, Little Brother Montgomery, Champion Jack Dupree, Speckled Red, Otis Spann, Ramblin’ Jack Elliott, spomenuli smo samo dio plejade koja je prodefilirala klubom.

I da priča dobije još ljepši završetak pobrinuo se uvijek konzervativni BBC, 1960. godine je emitirao u živo emisije iz kluba pod nazivom „Town and Country“, te time u neku ruku zapečatio sudbinu bluesa na Otoku.

Bila je točka na „i“, i sve je kretalo prema finalnoj verziji klupske konture koja se pojavila u obliku novog projekta ovog dua pod imenom Ealing Jazz Club, koji je protokom vremena preimenovan u Ealing Blues Club. Mijenjanjem imena Jazz u Blues nije bilo slučajno, jer već u to vrijeme su se oko pozornice motali Mick Jagger, Keith Richards, Jeff Beck, Brian Jones, Peter Green i ….

Povijest je katkad lijepa i obiluje lijepim stvarima, a ova je priča jedna od njih!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh