Jeremiah’s – “Time to Rob”

Mala zemlja velikog “bluesa”!

Kad se za neki bend kaže da su blues band, bilo da je blues u korijenima ili pak u cjelokupnom izričaju, onda se poprilično jasno nadzire ono o čemu se priča.

Kako je blues kao forma evoluirao u bezbroj svojih pravaca i još više derivata, sama oznaka „blues“ je postala veoma rastezljiv pojam. Dakako, blues puritanci će uvijek zagovarati “čisti” blues izričaj (“Wake up this mornimg..” / “My Babe left me …”), možda tek s nešto osuvremenjenom crtom urbane verzije. 

Odavna je taj okvir probijen, no svako malo ispliva na površinu neki bend koji se vrati unutar njega i trkom iziđe van noseći u njedrima esencu na kojoj nadograđuje ono što bi trebalo biti njihovo.
Pa i ta je priča do danas ispričana bezbroj puta, katkad uspješno, katkad manje uspješno.


Jeremiah’s – “Vegetation”

Dvadeset i prvo stoljeće je donijelo pomalo neočekivane obrate u muzici, počevši od velikog povratka vinila, pa sve do oživljavanja formi za koje se mislio da pripadaju prošlom stoljeću i ladici zvanoj “nostalgija”.
I ne samo to, posljednjih smo godina svjedoci nevjerojatnih obrata, kako u samoj muzici tako i medijima koji je prate. Ono što je ostala konstanta jest nažalost nezainteresiranost mainstream medija za bilo kakvu aktivnost osim za žutilom obojene senzacije.

Na svjetskoj sceni su se tako profilirali bendovi na koje se po isteku prošlog stoljeća nitko ne bi kladio ni u jedan peni, a i u nas je došlo do svojevrsnog booma “bluesa” i svega što forma predstavlja.  Zahvaljujući naporima entuzijasta, a potom i glavnih aktera ove priče, blues scena u Hrvatskoj možda i nije najjača na Starom Kontinentu, ali da je svojom raznolikošću, kvalitetom na samom vrhu, to se potvrđuje svaki dan.
Skoro doslovno, svakih nekoliko dana na svjetlo dana izađe singlica ili album koji u sebi nosi blues, bilo u osnovnom izričaju, bilo esencialno.


Jeremiah’s – “Monkey”

Jedan od takvih vrućih izdanja je i album prvjenac grupe Jeremiah’s, nove mlade i energične nade, ponikle na našim prostorima.

Odmah na početku, kazati da je Jeremiah’s blues grupa bilo bi isto kao i reći da je Greta Van Fleet blues formacija, ali isto tako, nazvati ih klasičnim rock bandom bi bilo isto kao i grupi Algiers reći da su klasični rock band.

Ukratko, Jeremiah’s je tipičan predstavnik nove generacije koji svoju inspiraciju crpi u ostavštini prošlog stoljeća, ali ne samo s jednog izvora. Možda su i najbolji primjer za tu tvrdnju, jer su u svom “pohodu” pokupili toliko toga i provukli kroz svoje filtere, da svako klasificiranje jednostavno gubi svoj smisao.

Jeremiah’s su moderan rock band sa svojim izričajem, kojeg još uvijek razvijaju. Potraga generira pristup kompozicijama kao cjelinama, koje pak svaka na svoju stranu predstavljaju grupu, ali je i odmiču od šablona u koje može upasti. Dobro, ne može se odreći blues kao neka baza, ali samo kao to.


Jeremiah’s – “Little Brains”

Album “Time to Rob” je sastavljen od devet kompozicija raspršenih na različitim poljima izričaja, ali ipak unutar okvira koji bi u budućnosti trebao postati njihov originalni i po kojem će se od prve note prepoznati potpis benda.
Lutanja o kojima govorim su i te kako poželjna, jer bend u svakoj kompoziciji donosi neku vrstu “peaka“, kojeg u svojim sljedećim radovima može jednostavno ubrati, spojiti, prespojiti, kanalizirati s nekim drugim i tako doći do evoluiranog izričaja. Ovo je proces za kojeg se nadam da nikada neće završiti, dapače, da će kontinuirano teći i teći i teći, … .

Zašto tako smjela tvrdnja?

Pa jednostavno, jer već na prvo slušanje album liježe svakom, pa i nenaviklom uhu na ovu vrst muzike. Ono što je još bitnije od toga, iz albuma izvire ogroman potencijal autora i samih članova benda. Ingenioznost pristupa konstrukciji kompozicija uz koketiranje s klasičnom formom bend vodi na put kreativnog uspjeha.

Iako je blues osnova, ono što krasi nekoliko (večinu) kompozicija na ovom albumu jest fuzzy gitara, izum kraja šezdesetih i čemu nitko u to vrijeme nije odolio. (više o ovom efektu koji je vladao u prošlom stoljeću možete naći ovdje!).
No fuzzy efekt sam po sebi i ne bi bio nešto veliko, da ga pri tom ne prati atmosfera koju očito autori žele zazvati i u tome su u potpunosti uspjeli.


Jeremiah’s – “When I”

Jeremiah’s jesu mladi bend, njihov album prvijenac jest proizvod kreativnog lutanja unutar granica kojima se očito kreću afiniteti glavnih aktera.
Svaka pjesma na albumu je svojim postojanjem pokazala, ali i dokazala na bogatstvo naše scene koja buja ispod medijske površine. Hoće li ikada doći do točke ključanja i izbiti na površinu, veliko je pitanje?

Ako se to ikada dogodi, Jeremiah’s će biti na samom vrhu gejzira koji će “ruknuti” iz undergrounda!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh