Janiva Magness – “Hard To Kill”

živjeti Blues, pjevati Soul

‘Pronaći svoj put kući’ jedna je od velikih tema blues glazbe. Za mnoge začetnike glazbe lutanje od grada do grada i pronalaženje utočišta bila je uobičajena biografija koja je odavno pretvorena u metaforično zlato u pjesmama većine suvremenih blues pjevača.

No, dok mnogi blues autori pokušavaju imati vezu s pjesmama koje izvode nastojeći svojim glasom prizvati bol, Janiva Magness jedna je od rijetkih koja to može učiniti s istinskim razumijevanjem.

Poznata po tome što istražuje složenost ljudske povrijeđenosti na načine koji su istovremeno osobni i univerzalni, Janiva je nadaleko hvaljena pjevačica bluesa i soula. Ona piše s ozbiljne pozicije i prikladno, njezinu glazbu ne treba shvaćati olako; ona često u svoje pjesme utkaje tešku osobnu povijest.


Janiva Magness – “Strong As Steel”

Nasilje, maltretiranje, incest, samoubojstvo roditelja, godine udomiteljstva, ovisnost o drogama i alkoholu, silovanje, maloljetnička trudnoća, davanje djeteta na posvajanje, klinička depresija – blues je došao iz njezina vlastitog života, života opterećena prošlošću kaotičnih mladih dana.

Tijekom karijere dala nam je uvid u svoj život i povijest, povjeravajući vlastite emocionalne dubine, vodeći nas kroz vlastiti pakao i natrag na drugu stranu, pružajući zdravu dozu introspekcije i nade, na način koji je intimnije pokazao odakle potječu emocije i strast u njezinoj glazbi. A to znači da ona ne samo da pjeva blues, ona živi blues i koristi glazbu kao način za preživljavanje.

Da, blues se odnosi na preživljavanje. To je proslava istinski teških trenutaka i bolova u srcu, ali također glazba za borbu protiv boli, suprotstavljanje demonima i zatim pronalaženje iskupljenja. Možda je upravo to tajna njegove opstojnosti i popularnosti.

No, unatoč svemu, ona ne samo da još uvijek stoji, ona trijumfira!


Janiva Magness – “Don’t You Forget About Me”

Uz njen nevjerojatan vokal koji posjeduje zemljanu, sirovu iskrenost i strast rođenu iz njenog životnog iskustva, glazbenici koji je prate intuitivno teku s njezinom energijom, stvarajući gust, očaravajući, izvanredan instrumentalni ambijent kao opojni napitak ‘roots’ glazbenih stilova osnaženih iskrenošću i ranjivošću stihova vezanih za intenzivna sjećanja i osjećaje.

Ali ona nikada ne pretjeruje ili ubrizgava izmišljene emocije, nikada ne stavlja suzu u svoj glas tamo gdje joj nije mjesto; ona jednostavno pjeva slomljeno srce, jednako sjajno i osjećajno i dopušta da to govori samo za sebe, i to je ono što glazbu čini trenutnom i dostupnom.

Glazba je ljubav i govori, kao i uvijek. Ako slušate, neće vam biti teško čuti ljubav, sreću, intimnost, istinu, pobunu, nadu, prihvaćanje i konačno utjehu razumijevanja.” – Janiva Magness


Janiva Magness – “Closer”

Na tim izvedbama razgaljuje svoju i našu dušu, pjevajući o ljepoti nade i srčane boli, odlučnosti i iskupljenju, s onakvom snagom koja proizlazi samo iz prevladavanja nedaća, gledajući unatrag i idući naprijed, slaveći svoju stečenu neovisnost s evanđeoskim entuzijazmom.

Uživo i studijski, razina intimnosti i dubine emocija ulijevaju njezinoj glazbi moć koju je nemoguće poreći. Umjesto da podlegne teškim vremenima, s ‘Hard To Kill’, Janiva je stvorila album pun kreativnosti i mašte, retrospektivu ne samo njenog glazbenog života, već i njenog cjelokupnog života, pretvarajući svoju osobnu bol u bezvremensku, uzbudljivu glazbu koja iscjeljuje dušu.

Čak i u svom najmračnijem trenutku kada su je mučili očaj i ovisnost, razmišljala je o tome što je najbolje za nekog drugog. To je prosvjetljenje. To je oznaka duše koja je pročišćena životnim ognjem. Ta duša natopljena bluesom i taj nesalomljivi duh blistaju u svakoj od ovih pjesama.

Ispostavlja se da je Janiva Magness “hard to kill” jer je njezina duša tako potpuno živa.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh