Jack White – „Entering Heaven Alive“

Plant that plant!

Jack White je izdao „običan“ album. Vjerojatno umoran od statusa bijele ovce današnjeg rock trenutka, Jack nakon kaotičnog „Boarding House Reach“ i skoro pa dadaističkog „Fear of the Dawn“, po drugi put u ovoj godinu lansira novi album, „Entering Heaven Alive“.

Sastavljen od kompozicija na kojima se prati akustičnom gitarom uz minimum intervencija ostalih instrumenata osim neophodne „orkestracije“, album donosi Jacka ipak u neobičnom izdanju. Nema naznaka Tim Bartonovske uvrnutosti, nema fragmenata koji se redaju naoko bez smisla da bi na kraju dobili konačnu konturu i smisleni sadržaj. Ništa od toga nema, ali ima nešto drugo, i dobro i ne baš tako dobro.

‘Ajmo najprije ono drugo. Ovim albumom Jack White je pokazao da mu je kompozicija u svojoj klasičnoj strukturi ipak bolna točka. U svojim fazama stvaralaštva je redovno filao efektima, rifovima, ukratko, tek sad vidimo koji je majstor aranžmana u svim mogućim verzijama. Nemojte nasjesti ovoj konstataciji i pomisliti da je Jack White nemaštoviti ili manje talentirani kompozitor, jer to sigurno nije. Ali pravi Jack White ipak stanuje na nekoj drugoj adresi… .


Jack White – “If I Die Tomorrow”

Ono dobro, hm, toga ima daleko, daleko više. Ali i simptomatično. Teško se na trenutke oteti dojmu povezanosti s Robert Plantom, tolikom da je tu i tamo teško razaznajemo tko pjeva čiju pjesmu. Poredba i nije bez osnova, jer poznato je da su Plant i White svojevremeno odradili nekoliko sessiona zajedno, a jednom je sam Plant najavio i studijski uradak ovog dua. Možda je dio ovog albuma dio nikad izdanog s Plantom, tko zna?

Ostatak album vrluda od labavog Tom Waitsa do striktno uokvirenog folk izričaja gdje je teško prepoznati najuvrnutijeg i najoriginalnijeg umjetnika današnjeg rock’n rolla.

Treba mu isto tako dati kredite za uspješnu artikulaciju misli i pretakanju istih u okvire klasičnog skoro pa (za njega) komornog izričaja.


Jack White – “Love Is Selfish”

Nema se puno više o ovom albumu. Jack White je izdao album o kojem je vjerojatno dugo razmišljao. Uz to je idealan predah između „udarnih ovnova“, koji su de facto svaki album do ovog.

Ovim albumom Jack White je u neku ruku pomeo ispred svog praga, očistio sve što bi mu mogli smetati na nekom novom putu, jer očito da je ispred njega neki novi početak.

Gdje će krenuti, kako će krenuti i dokle će stići, to su ona osnovna pitanja na koje vjerojatno ni on sam ne zna točan odgovor?
Ono što osobno znam, bit će vraški dobro ma o čemu se radilo.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh