Gregg Allman
1947. – 2017.

Svibanj – 2017.

Preminuo je Gregg Allman!
Nakon 69 ljeta, Midnight Rider je sklopio oči!

Ne mogu reći da me je vijest iznenadila, jer Gregg već neko vrijeme nije bio pri zdravlju, iako je cijelo vrijeme bio na turnejama sa svojim benom, a i pokušavao je ponovo oformiti Allman Brothers Band.

Posljednja turneja je bila prekinuta na savjet doktora, te se vratio kući na liječenje. Bilo je govorkanja da je u bolnici, ali Gregg je osobno demantirao tu vijest.
I bilo je to posljednje od njega, ultimativni posjetitelj je pokucao i na njegova vrata, povevši ga na ponovni susret s Duanom, Berryem i Butchom.

Gregg Allman je bio legenda Southern Rocka, institucija koja je udarila temelje jednom pravcu koji živi u svojim verzijama do današnjih dana.

Počeci su bili sve samo ne obećavajući. Počeo je s gitarom, ali kad je vidio da je Duane Allman, njegov brat, daleko talentiraniji, prihvatio se klavijatura. Trebalo je proći vremena da se dva brata sretnu na istoj pozornici, jer je Duane otišao “trbuhom za kruhom” i radio kao studijski glazbenik.


The Allman Brothers Band – “Midnight Rider”

Po povratku Duanea u rodni grad braća okupljaju ekipu koja će tvoriti budući Allman Brothers Band. Usprkos mnogim audicijama, nikako nisu mogli naći pjevača, te je Duane na tešku muku nagovorio sramežljivog Gregga da se prihvati vokalnih dionica. Njegovim pristankom, rođena je legenda, Allman Brothers Band.

Prvi album je prošao nezapaženo i tek s drugim albumom “Idlewild South” su skrenuli pažnju na sebe.
U zvijezde ih lansira sljedeći album, “At Fillmore East”, snimljen na koncertima u Fillmore Estu. Album se danas smatra kao jedan od najvećih koncertnih albuma ikada izdanim. (osobno, najveći!!)

Nedugo nakon ulaska u studio i počeka snimanja sljedećeg albuma “Eat a Peach” u motociklističkoj nesreći gine Duane Allman, a točno godinu dana nakon njega, na istom mjestu i pod istim okolnostima, Berry Oakley, basista benda.

No, legenda je već bila na tronu i ništa je nije moglo zatamniti. Allman Brothers Band nakon oporavka od gubitka nastavlja s radom, te su u dvije inkarnacije bili aktivni sve do kraja prve dekade novog stolječa.

Gregg Allman je nakon raspuštanja Allman Brother Banda nastavio, te oformio svoj bend, Gregg Allman Band, s kojim je bio bez prestanka na turnejama, sve dok mu je zdravlje to dozvoljavalo.

Gregg Allman je bio skromna osoba, južnjački poštena. Cijeli je život posvetio grupi, njenom opusu, ali i očuvanju veza svih članova i njihovih obitelji.
(Od njih i od Lynyrd Skynyrd potječe tradicija “života u komuni”, gdje članovi manje više svi žive zajedno na velikom imanju i brinu se jedni za druge.)
U tom je duhu Gregg Allman proveo cijeli život.


Gregg Allman .. zbogom!

Allman Brothers Band su bili u stanju pokrenuti masu. Poznato je da su na turnejama Allman Brothers Benda, kad je Duane bio živ, deseci tisuća sljedbenika putovali s njima iz grada u grad. Ne rijetko se znalo dogoditi da su koncerti bili rasprodani, a da u dvorani nije bilo ni jednog „lokalca“. To je bendu osiguralo kultni status, a glavnim protagonistima ulazak u legendu.

Na umjetničkom planu je bio VELIK!

Nespornog talenta u komponiranju, (autor je mnogih standarda benda), nevjerojatnog osjećaja za svog Hammonda, te prepoznatljivog glasa, Gregg je postao ikona južnjačkog pokreta.

Još jedna od tih legendi je otišla i ostavila iza sebe prazninu koju nema tko popuniti.

R.I.P. Midnight Rider!

na vrh