Gregg Allman – “Back To Macon”

Kolovoz – 2015.

Gregg Allman izdaje drugi solo album snimljen u živo. (prvi je izdan 1974. godine!). Samo ime albuma “Back To Macon” govori puno, jer Macom Teatar je bilo mjesto za kojeg je sam Gregg svojevrsno izjavio da se nikada neće vratiti, a do snimke za ovaj album, nije bilo broja nastupima na toj sceni.

Gregg je raspustio matični bend jer su Warren Haynes i Derek Trucks najavili odlazak, a bez njih, pravilno je zaključio, nema ni budućnosti. No, raspad benda nije značio i mirovinu za Gregga. Iako u sedmom desetljeću života, solo vode su predstavljale izazov, te u tom kontekstu treba promatrati i ovaj album.

Interesantan je isto tako i modus pod kojim Greg s pratećim bendom nastupa. U potpunosti je zbacio auru superzvijezde, spustio se na zemlju, te bez ikakve diskriminacije nastupa i pred 100 000 ljudi, ali i pred 500 ili čak i manje, kad nastupa u klubovima.


Gregg Allman Band – “One Way Out”

Album “Back To Macon“ je po izlasku redom dobio povoljne kritike. Ni publika nije bila drugačijeg mišljenja. Sve dvorane u kojima je Gregg nastupao su u pravilu bile rasprodane. I da se ponovim, nije odbijao ni pozive za koncerte u malim dvoranama i mjestima. Jednom je izjavio da svatko ima pravo čuti njegovu muziku, a ne samo odabrani ili oni koji si mogu platiti ulaznice. Pogađate, sljedeću rečenicu ne treba niti napisati, ali samo napomena da je u svakoj dvorani u kojoj je nastupao bio rezerviran određen broj ulaznica za one koji su ostali pred vratima, jer si nisu mogli priuštiti novac za ulaz.

 Gregg je okupio impresivnu ekipu. Doduše nije razvikana van Southern rock miljea, ali unutar njega su i te kako poznati. Na gitari je Scott Sharrard, za kojeg svi tvrde da je “sljedeća najveća stvar”, na basu Ron Johnson, Ben Stivers na klavijaturama i za bubnjevima Steve Potts. Tu je još perkusionista, veteran Allman Bros ere, Marc Quinones, saksofonist Jay Collins, te Art Edmaiston i Dennis Marion na trubama. (Ovih osam članova tvore Gregg Allman Bend.)

Sam sadržaj albuma je dakako u južnjačkom stilu. Pored standarda matične grupe, Gregg je na albumu uvrstio i par svojih kompozicija, koje su nastale u kasnijem razdoblju rada. Sama činjenica da te kompozicije ne odskaču od standarda koji su na albumu, predstavlja najveću vrijednost albuma.


Gregg Allman Band – “Whipping Post”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh