Greg Lake – “London 81”

Kolovoz – 2015.

Diskografska  kuća Purple Pyramid Records lansira arhivirani koncert Greg Lakea i njegovog pratećeg benda. Album je iz nekog (vjerojatno, legalnog) razloga bio u ladici od svog nastanka, punih trideset pet godina. O razlozima, niti mogu, a niti ih znam. No, to i nije bitno.

Bitno je to da se Greg Lake s ovim albumom, u biti, s turnejom na kojoj je nastao album, spustio na zemlju s nebeskih visina. Drugim riječima, nakon raspada matične grupe Emerson, Like & Palmer, Greg Lake nakon kraće pauze ulazi u studio i snima prvi solo album.

Taj će album po izlasku biti veoma dobro prihvaćen kako od kritike, tako i od publike. Ali, turneja na kojoj je snimljen album “London 81” je počela više od mjesec dana prije izlaska solo prvijenca.

Tako se dogodilo da je većina repertoara na koncertima turneje u biti bila nepoznata publici. Greg je to izveo namjerno, želeći vidjeti, koliko je njegova muzika još uvijek aktualna, a ne njegov status superzvijezde.
I na to sve skupa, za razliku od matične grupe koja je nastupala na prepunim stadionima, Greg je inzistirao na malim dvoranama. Mora bit da je bilo neobično vidjeti superzvijezdu stadionskog rocka na sceni pred 2000 ljudi. Ali to je baš bilo ono što je Greg želio.


Fanfare for the Common Man / Karn Evil 9 (Live)

Turneja je prema svim pokazateljima, protekla veoma uspješno i Greg se nakon nje vratio među obične ljude od krvi i mesa.

Interesantno je u ovoj priči, da je prvi solo album izašao tokom turneje i da je publika na posljednjim koncertima već znala svaku notu novih kompozicija. Stoga i ne čudi odluka da se album “London 81” snimi na posljednjem koncertu turneje, kad je i odaziv publike bio najjači.

Na albumu su se našli i standardi bivših matičnih grupa Greg Lakea, tako da u biti, svi koji su bili uz njega kad je bio član King Crimsona i EL&P, nisu ostali kratkih rukava.

I da spomenem još i to, na turneji s Greg Lakeom, kao član pratećeg benda je bio Gary Moore. I to dovoljno govori o profilu ovog izdanja.

gregtix

Greg Lake je pored sudjelovanja u formiranju King Crimsona i Emerson Like & Palmera, ostavio neizbrisiv trag u progresivnoj muzici prošlog stoljeća, kako svojim pjevanjem, sviranjem, ali i onim što mu se najmanje daje, a to je produkcija. Sve albume EL&P je on producirao, a dokle je sve to skupa stiglo, najbolje pokazuje i najbolje ostvarenje EL&P, “Brain Salad Surgery”.

Za one koje interesira, na portalu je recenzija albuma “Song of a Lifetime”, na kojem Greg kroz koncert, daje presjek svog životnog puta. Interesantna ideja, neobičan album i nadasve, dobro realizirano.


Greg Lake – “London 81” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh