Gong – “Rejoice I’m Dead”

Rujan – 2016.

Grupa Gong izdaje album “Rejoice I’m Dead”. Bio je to prvi album koji je izdan nakon smrti idejnog tvorca i lokomotive banda Daevid Allena, iako na albumu egzistiraju dvije kompozicije s njegovim vokalom. U biti, dogodilo se točno ono što je Daevid Allen želio, da Gong nastavi s radom!

Doduše, Daevid Allen jest bio alfa i omega i gama benda, ali taj isti band je egzistirao i bez njega, uz njegovu pomoć ili pak na nekim od albuma potpuno samostalno. U njima Daevid Allen nije imao nikakvu ulogu.

No, da se pogrešno ne shvati, Gong je uvijek bio “labava” grupa kad je članstvo u pitanju, kao uostalom i većina grupa s Canterbury scene. Tipična priča u tom kontekstu je ona o gitaristi Gonga, Steve Hillageu, koji jest napustio grupu nakon par albuma, no, ostao je s njima u kontaktu do današnjih dana. Tako i na ovom albumu sudjeluje s jednim solom na gitari.


Gong – “Rejoice! I’m Dead!”

Ni to nije sve. Gong je “odrastao” u Canterburyju i evoluirao u jednu od najvećih grupa te scene pa i progresivne muzike uopće. Bez ikakvih okova. U zenitu “slave” sele u Francusku i tu snimaju i nastupaju. Svi koji su htjeli u to vrijeme doprijeti do njih, trebali su preći La Manche. Odlazak nije bio vezan za porezne olakšice. (da bar jest!!)

Daevid Allen je preminuo nakon odbijanja tretmana koji bi mu produžio život za par mjeseci. Iza sebe je ostavio tek izašli album, koji je na njegov, pomalo ekscentričan način opisao njegovu poruku prije odlaska.

Uticaj kojeg je imao i ostavio taj čovjek je toliki, da neovisno u kojoj inkarnaciji Gong djeluje, uvijek nad sobom ima dobar duh svog osnivača.

Za poznavatelje Canterbury scene i grupe Gong, nema baš velikog iznenađenja sadržajem albuma.  Ovo jest Gong album! u svim svojim aspektima i parametrima. Pored svega, tu su još i panegirici o kvaliteti zvuka i samoj produkciji.

Stari majstori su ispekli zanat!


Gong – „Rejoice“ /službeni trailer

Faza života grupe nakon smrti idejnog tvorca i osnivača nagovještava daljnje napredovanje u istraživanju zvuka. Ako su nagovještaji koji su došli s ovim albumom realni, onda od Gonga u budučnosti možemo još puno očekivati.

Ostvarenju ovog možda pridonosi izjava Dave Sturta, basiste Gonga: “Inspired by the light, love and passing of our dear friend and inspiration, Daevid Allen.

Veoma rijetko ovo radim, ali ovo je ipak posebno.
Ovo su ljudi koji su zaslužni za stvaranje novog albuma Gonga:
Kavus Torabi (Cardiacs, Knifeworld) / vokal, gitara
Fabio Golfetti / gitara, vokal
Dave Sturt (Jade Warrior) / bas, vokal
Ian East / sax, flauta
Cheb Nettles / bubnjevi, vokal
Daevid Allen / vokal (4, 5)

Kao gosti su se pojavili:
Steve Hillage / gitara solo (2)
Didier Malherbehe / duduk (4, 8)


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh