George Orwell – „Animal farm“

Kolovoz – 1945.

U trenutku kad je George Orwell najavio izlazak novele „Animal Farm“, saveznici su još bili u „ljubavi“ s Rusijom, te su je svi izdavači redom odbijali izdati. Razlog je veoma prozaičan, cijela ideja i radnja romana je personifikacija Oktobarske revolucije i sve što se događalo nakon nje. U startu je vidljivo da Orwell nije bio „oduševljen“ Staljinom, ni sistemom kojeg je uveo ili bolje rečeno, strahovladom koju je nametnuo.

No, uskoro se situacija mijenja, te novela izlazi 17. Kolovoza, 1945. godine. Po samom izlasku privlači pažnju na svoj sadržaj, te uskoro izlazi i u Americi, gdje stječe odmah stječe današnji status. Nije teško ni u ovom slučaju razumjeti zašto?

Inače, originalni naziv romana je bio  „Animal Farm: A Fairy Story“, ali američki izdavač godinu nakon izlaska mijenja naziv u „Animal Farm“, koji ostaje do današnjih dana.

Priča se inače temelji na pokretu životinja na farmi da zbace ljude kao gospodare i zavladaju pod motom  “All animals are equal“. S još šest univerzalnih zakona, pokret opstaje i čak napreduje sve do točke kad se svinje, hm.. , svinje ne izdvoje iz sredine i počinju nametati svoju volju, vladati, i pri tom usvajati navike koje su vidjele od ljudi. U kasnijoj fazi počnu hodati na dvije noge, a moto  “All animals are equal“ se preimenuje u  “All animals are equal, but some animals are more equal than others”

Ova posljednja rečenica nikada bolnije nije odjekivala nego danas, pogotovo u društvima koja su brutalno prošla tranziciju (čitaj pljačku) i dobila elitu koja svoje postojanje temelji na niskoj obrazovanosti, vjerskoj zatupljenosti i neinformiranosti puka kojim vlada.

Danas ogoljen roman ipak odaje naivnu crtu, jer je u biti u copy-paste maniri opisao povijesne događaje koji su u neku ruku promijenili svijet.

I pored toga, „Animal Farm“ ostaje jedno od velikih djela, djelo kojem se svako malo moramo vraćati, jer kao i za „1984“, moramo se podsjećati da je Orwell ove romane napisao kao upozorenje, a ne kao „instruction manual“ kako ga neki autoritativni političari danas čitaju.

A njih nije malo!

na vrh