Elvis Presley – “Heartbreak Hotel”

Siječanj – 1956.

Kad je mladi vozač kamiona ušao u ulični studio za snimanje ploča i snimio pjesmu za rođendan svojoj majci, bio je to trenutak od kojeg svijet muzike dobio najvećeg koji je do tada hodao zemaljskom kuglom.
A kad je 10. Siječnja 1956. godine u Nashvilleu ušao u RCA studio, s kojima je netom potpisao ugovor, bio je to trenutak kad se svijet muzike okrenuo oko svoje osi i bez da pogleda gdje ide, obrušio se kao lavina i pokrio posljednji kutak zemaljske kugle.

Mladić o kojem je riječ je bio Elvis Presley, a pjesma koja je nastala na tom prvom snimanju je bila “Heartbreak Hotel”.
Singlica je izdana 17 dana kasnije.

Presley je “Heartbreak Hotel” već izveo i to skoro godinu dana prije i dakako u živo na TV postaji u  Louisiani, i već je tada bilo jasno da Elvis neće biti “just ordinary one hit wonder“. No, pjesma je „buknula“ tek u Ožujku 1956. godine, kad ju je Elvis izveo u sklopu Stage Show predstave.

“Heartbreak Hotel”  postaje Elvisov prvi #1. hit na Billboardu i postaje prvi singl koji je prodao u više od milijun primjeraka. Dakako, to ga je instant smjestilo na prvo mjesto najprodavanije pjesme 1956. godine.


Elvis Presley – “Heartbreak Hotel”

Iako je od nastanka pjesme prošlo skoro stoljeće, i “Heartbreak Hotel”  postao vječni standard, ipak dan danas malo tko zna kako je pjesma nastala.

Autorski duo  Tommy Durden i Mae Boren Axton su u nekom razgovoru za medije opisali odakle im ideja za pjesmu. Jednog su dana u lokalnim novima pročitali vijest da je samoubojica u nastojanju da mu se ne zna identitet, kako bi zaštitio one do kojih mu je stalo, sa svoje odjeće odstranio sve marke i znakove po kojima bi mogli prepoznati proizvođača, uništio sve svoje dokumente, uglavnom, kad je izvršio svoj naum, s tadašnjom forenzikom (koja nije ni postojala u stvari), bilo je nemoguće utvrditi identitet osobe.

Ta ih je vijest nagnala da najprije napišu tekst, a potom ga uglazbe.  Nekoliko mjeseci kasnije Mae Axton je prisustvovala DJ sajmu u Nashvilleu i prezentirala pjesmu „Heartbreak Hotel“. U blizini su se našli Elvis i Bob Neal (Elvisov manager u to vrijeme). Mae ih upoznaje s pjesmom, Elvisu sjeda na prvu, poglavito radi tamno obojenog teksta i muzike, te bez previše mudrovanja sklapaju dogovor.
Ostalo je povijest!

I mala notica o Mae Axton. Nosila je nadimak Queen Mother of Nashville, napisala je preko 200 pjesama od kojih je 14 dospjelo na Billboard. No, ipak najveća „zasluga“ joj pripada u činjenici da je upoznala Elvisa s budućim kreatorom njegove karijere, Colonel Tom Parkerom,  i time izmijenila tokove moderne muzike.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh